Fredag 19. november i 1993 ble en skjebnesvanger dag for Dave Sykes fra York i England. På vei til jobb på motorsykkel, skulle han kjøre forbi en taxi. Taxien svingte ut til siden uten å se seg for, og kjørte dermed på Sykes motorsykkel.

Resultatet ble at krageben, ryggen, beina og samtlige ribbein brakk, i tillegg til punkterte lunger. Legene mente han hadde 30 prosent sjanse for å overleve de tre første ukene. Engelskmannen overlevde, men fikk samtidig den dystre nyheten om at han var lam i nedre del av kroppen.

Han lot seg likevel ikke knekke, og startet med fallskjermhopping.

80.000 kilometer

- Jeg begynte med fallskjermhopping, men allerede på andre hopp gikk det galt. Da brakk jeg beinet. Da satte kjæresten min foten ned, og sa at jeg ikke fikk lov til å gjøre det igjen, hvis ikke var det over mellom oss, ler han.

- Da fant jeg noe mye mindre risikabelt, nemlig å fly mikrofly, sier han smått sarkastisk.

Siden det har han flydd i over 17 år, og i fjor kunne han bokføre seg med godt over 80.000 kilometer lagt bak seg på vingene.

Fløy fra England til Australia

Mikrofly: Dave Sykes i sitt egendesignede mikrofly. Her omringet av medlemmer i Tromsø Flyklubb.

Deriblant en tur fra England til Sydney i Australia i 2011. En tur på over 26,500 kilometer, hvor han var over 257 timer i lufta.

- Da var jeg borte hjemmefra i over fire måneder.

- Hva sier kjæresten til disse turene dine?

- Hun synes jeg er gal som gjør dette. Hun støtter meg uansett, og takket være dagens teknologi kan vi snakke sammen hver dag på Facetime. Da får jeg muligheten til å vise henne hva jeg gjør om dagene, forteller han.

Guiness World Records

Turen til Australia gjorde at han ble den første handikappede person til å fly mikrofly fra England til Australia. Turen han har lagt ut på nå til Nordpolen har fattet interessen til Guinness World Records, ettersom at han er den første som flyr turen i mikrofly.

- Overalt hvor jeg har vært må jeg ta bilder, og de blir nok å kontakte noen på flyklubben her i Tromsø for å bekrefte at jeg har vært her.

Bortskjemte Tromsøværinger

Litt før klokken 11.00 på lørdag landet han hos Tromsø Flyklubb på flyplassen i Tromsø for første gang i sitt liv.

- Det er en utrolig fin plass, og når jeg ser ut av det vinduet her nå så tenker jeg bare hvor bortskjemt dere er som har tilgang på denne naturen så nært byen. Der jeg kommer fra, i York, er det bare totalt flatt, ler den karismatiske engelskmannen.

Ikke gode værmeldinger

Sykes skal være i Nordens Paris frem til i alle fall onsdagen.

- Været ser ikke bra ut fra lørdag og frem til onsdag, så jeg blir nok her en stund. Etter det kommer det veldig an på vær og vind, for været må være så optimalt som mulig før den neste flyvningen. Da skal jeg nemlig på en 7-8 timers tur til Svalbard, og om været på Svalbard ikke er bra nok, vil det bety at jeg må snu og fly tilbake. Da blir det en tur på over 12 timer. Om det ikke er perfekt på onsdag eller torsdag må jeg bare bli her en stund til, forteller han.

Har kun tre uker på seg

Han har likevel ikke planlagt så veldig mye av oppholdet i Tromsø.

- Jeg blir nok bare å jobbe mye med nettsiden min og snakke med folk. For ikke å snakke om det å nyte utsikten, sier han.

Til tross for at han er tålmodig med været, har Sykes noenlunde dårlig tid på å komme seg til Nordpolen.

- Jeg må være på Nordpolen senest 25. april. Jeg skal til en russisk flystasjon, og den stenger 25. april. Dermed har jeg i underkant av tre uker på å rekke det, påpeker han.

Opp mot 60 minusgrader

Ettersom at Sykes kjører i et åpent fly, er hvordan han takler kulden noe mange lurer på.

- Det blir ikke kaldt ettersom jeg har en elektrisk oppvarmet drakt på meg. Om jeg hadde skrudd av den varmen ville det nok vært ekstremt kaldt, ettersom at på noen av plassene jeg har vært har det vært svært mange minusgrader. Med tanke på at vinden gjør det enda kaldere, har det nok vært rundt 60 minus på flere av flyvningene, sier han.

50 i juni

godt humør: Til tross for en del tøffe opplevelser i livet, sprer Sykes godt humør.

Sykes fyller 50 år i juni, men han har ingen planer om å gi seg med det første.

- I 2020 har jeg allerede planlagt at jeg skal til Sørpolen. Det gir mening å først ta begge når jeg nå tar den ene, sier han med et smil.

Følg Sykes ferd på nettsiden hans her!