Helseministeren svarte i september i fjor på et skriftlig spørsmål fra Stortinget om geriatrisk kompetanse ved norske sykehus. Da opplyste helseministeren Stortinget om at UNN hadde fem geriatrikere.

Etter svaret sendte Elena Kamycheva, som er seksjonsleder ved geriatrisk seksjon på UNN, et brev til helseminister Bent Høie hvor hun skriver at situasjonen høsten 2016 og ved årsskiftet 2016/2017 var slik at UNN til sammen kun hadde to godkjente spesialister i geriatri som var hundre prosent klinisk aktive ved geriatrisk seksjon.

Feilinformasjon

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes mener helseministeren har begått en alvorlig feil.

– Her har Stortinget blitt opplyst om at det er godt bemannet med spesialister på geriatri, så er virkeligheten en helt annen.

I et skriftlig svar til Fylkesnes, skriver Høie følgende:

«Departementet har vært i kontakt med Helse Nord RHF for å avklare de aktuelle detaljene. Helse Nord RHF opplyser at en fintelling av geriatere i klinisk virksomhet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) viser at det høsten 2016 var to geriatere i klinisk virksomhet ved UNN Tromsø, en geriater i 50 prosent virksomhet ved UNN Harstad og en overlege i geriatrisk virksomhet ved UNN Narvik som mangler noe for full spesialitet».

Svaret faller ikke i god jord hos SV-politikeren.

– Det er likegyldig for Stortinget hvor mange som «nesten» er spesialisert. Det kommer fram at det kun er to leger som jobbet i geriatrisk avdeling på tidspunktet, og ikke fem som Høie hevdet.

– Alvorlig

Fylkenes mener det er svært alvorlig å feilinformere Stortinget.

– Dette er ikke holdbart. Enten er man godkjent geriatriker eller så er man ikke det. Tall som gis til Stortinget skal ikke være basert på omtrentligheter, sier Fylkesnes.

Nå kan svaret fra ministeren få konsekvenser.

– Vi blir nå å vurdere om vi skal opprette en kontrollsak på dette. Stortinget må kunne være sikker på at svarene som kommer fra helseministeren er korrekt.

Stortingspolitikeren roser samtidig legen som sendte brevet og sa ifra om feilinformasjonen.

– Det er veldig viktig at ansatte melder fra om sånne ting. Den høyeste lojaliteten skal være til Stortinget. Vi kan leve i en rosemalt verden om ikke borgere tar ansvar når de kommer over viktig informasjon. Jeg vet at det er tøffe kår for å snakke fritt på UNN, så det er modig gjort å informere om at situasjonen er en annen enn hva helseministeren hevdet.

Fintelling

Helseminister Bent Høie svarer slik på kritikken per e-post:

– Helse- og omsorgsdepartementet innhentet tallene på geriatere fra Helse Nord RHF til begge svarene jeg ga i Stortinget. I mitt svar til Stortinget 23. februar 2017 meddelte jeg at Helse Nord RHFs fintelling av geriatere ved Universitetssykehuset i Nord-Norge viser at de hadde fire geriatere i klinisk virksomhet – og ikke fem som antatt og opplyst i det første svaret, skriver Bent Høie.

Svaret får Fylkesnes til å riste på hodet.

– For det første så innrømmer Høie at han har feilinformert, selv om han forsøker å bagatellisere situasjonen ved å omtale det som «fintelling». Det andre jeg reagerer på er at han trekker fram tilstanden til geriatri nå – og ikke situasjonen i fojr høst, da spørsmålet ble stilt. Han unnviker å svare på hva saken egentlig handler om. Dette er grunn til å undersøke enda nærmere hvordan det står til med spesialhelsetjenesten på UNN.