I et vedtak gjør avdelingsleder ved Vann og avløp, Arne Christian Vangdal, det klart at fordi pålegg om utbedringer ikke er gjennomført, blir det iverksatt tvangsløsninger for eierne Hanne Kristiansen og Øistein Karlsen.

Må stoppes

– Det er snart en måned siden fristen for utbedring gikk ut. Med tanke på at dette er en tvist som har pågått i årevis, er det viktig å sette sluttstrek. Derfor er stenging neste skritt, sier Vangdal.

Avdelingslederen understreker at det er kommunens plikt å forhindre forurensing. I en slik setting kan ikke ulempene forurenser påføres veie opp for de fordeler en stenging gir.

Huset ubrukelig

Vangdal erkjenner at en bolig uten avløp ikke kan brukes.

– Vi ønsker ikke å kaste folk på gata. På den annen side kan vi heller ikke se på at det forurenser slik vi er blitt vitne til i Sandneshamn.

I kjølvannet har kommunen gitt Kristiansen og Karlsen en ny mulighet:

– Den går ut på at anlegget utbedres og at det blir foretatt tømming oftere enn det som har vært normalt.

Må aldri bli full

For kommunen er det viktig at septiktanken aldri blir full og renner over.

– Etter det jeg forstår, har ekteparet vært i kontakt med en entreprenør. Dersom deres del av avtalen ordnes og holdes, sier Vann og avløp ja til den midlertidige løsningen. I motsatt fall er det tvangsgjennomføringen som gjelder, presiserer Arne Christian Vangdal.

Anstrengt forhold

Striden om kloakkanlegget har pågått i årevis. Da naboene, Rita og Kristian Eines, i fjor vinter kom med et erstatningskrav på over 500.000 kroner, svarte førstnevnte med et motkrav på rundt 300.000 kroner.

Her konkluderte Nord-Troms tingrett med at Kristiansen og Karlsens problem skyldes utgravinger naboen hadde foretatt i grensen mellom eiendommene. Derfor ble paret tilkjent en mindre erstatning.

Vil ha orden

Vangdal sier at denne dommen ikke får betydning for kommunens syn på saken.

– Vi vil ha orden på en forurensningskilde.

Advokat Torstein Bjørkgård, som representerer Kristiansen og Karlsen, sier at kommunen har satt hans klienter under et voldsomt press.

– Fredag før påske fikk vi vite at anlegget ville bli stengt i dag. Det la et urimelig press på mine klienter og gjorde det nødvendig å finne en midlertidig løsning slik at de kunne bo i huset.

Ingen erkjennelse

Bjørkgård understreker at det som nå iverksettes ikke er en erkjennelse av at det foreligger forurensning fra kloakkanlegget.

– Faktum er at det ikke er påvist forurensning etter 2015. Det foreligger også en fersk analyse fra desember i fjor som dokumenterer at det ikke er kloakk i drikkevannet.

– Kristiansen og Karlsen sendte i november i fjor en søknad om utbedring av anlegget som er skadet som følge av pågående setninger i grunnen. Det oppsto etter at naboen gjorde utgravninger. Søknaden ble ikke behandlet før i mars i år – en måned etter at kommunen fattet vedtak om utbedringspålegg.

Bemerkelsesverdig

– Det er bemerkelsesverdig at kommunen gjør det uten å ha behandlet søknaden. Det tolker Kristiansen og Karlsen dit hen at kommunen ikke har tatt prosessen på alvor, sier advokaten.

MIDLERTIDIG: Advokat Torstein Bjørkgård fikk til en midlertidig avtale med kommunen i påsken. Foto: Privat