– Det kastes mye spiselig mat. Vi ønsker ikke å være en del av problemet, men heller gjøre noe med det, sier billedkunstner og initiativtaker bak Tromsø Folkekjøkken, Liv Bangsund.

Gratis middag

To ganger i måneden inviterer Tromsø Folkekjøkken til gratis middag, men om du skal spise maten må du også være med å hjelpe til. Enten ved å tilberede middagen eller ta oppvasken. Råvarene er mat som er utgått på dato og som de får fra dagligvarebutikker.

– Vi vet aldri hva slags mat vi kommer til å servere. Folk fra hele verden samles her og alle ønsker å lage sin rett, sier Bangsund.

Bli kjent med ulike kulturer

Tromsø Folkekjøkken har en sosial dimensjon og ønsker å samle mennesker i ulike aldre og livssituasjoner.

– Det handler om å møte folk og være sammen. Her kan du spise middag med folk du ikke kjenner og aldri ville delt et måltid med ellers, sier Bangsund.

– Vi kommuniserer med hverandre gjennom mat. Her kan du bli kjent med ulike kulturer, sier Jasin Dawdi som er med å arrangere Tromsø Folkekjøkken.

Grønn bevegelse

Lignende initiativer finnes blant annet i Lofoten, Trondheim, Oslo og flere steder i Europa og USA. Selv fikk Bangsund ideen til Tromsø Folkekjøkken i London.

– Vi er gjerne idealister som holder på. Vi er i starten av en grønn bevegelse og på vei inn i en grønn tankegang om klima og miljø, sier hun.

– Jeg liker ikke å kaste mat. Mange mennesker har ikke råd til mat, så hvorfor skal vi kaste den når den er spiselig, spør Dawdi.

Utfordrer tradisjonell kunst

Bangsund er billedkunstner og Tromsø Folkekjøkken er en del av hennes kunstneriske praksis.

– Jeg liker å utfordre det tradisjonelle kunstsynet. De fleste ser på kunst som noe man finner på gallerier med hvite vegger. Det synes jeg er ut. Kunst skal være der folk er, sier hun.

Fredag og lørdag kan du være med å lage middag hos Tromsø Folkekjøkken i Levende Lokaler i Storgata.

– Alle er velkomne hos oss, sier Bangsund.