Politianmeldelsen ble levert i januar etter at den aktuelle faglæreren skriftlig hadde kontaktet barnevernstjenesten. I brevet kommer vedkommende inn på forhold som klart er et brudd på taushetsplikten, hevder foreldrene og deres advokat.

Ble henlagt

I løpet av kort tid henla både politiet og barnevernet saken. I førstnevnte forhold, klaget foreldrene avgjørelsen inn til statsadvokatene. Det endte med at førstestatsadvokat Lars Fause påla politiet å etterforske det påståtte lovbruddet.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse tidligere i vinter, at den ble henlagt, men at statsadvokaten ba om videre behandling. Der står saken, sier leder for påtaleenheten ved Tromsø politistasjon, politiinspektør Einar Sparboe Lysnes.

Ny anmeldelse

I denne saken er to barn sentrale. Forholdet som skal etterforskes, kom i kjølvannet av barnets helsetilstand og at skolen ikke tilrettela for eleven.

Til iTromsø forteller foreldrene at de også jobber med en anmeldelse av rektor som ikke grep inn da deres eldste barn skal ha blitt mobbet – både verbalt og fysisk – på skolen.

– Vi er i gang med å skaffe nødvendig dokumentasjon, men må vurdere økonomien i forhold til det å engasjere advokat. Vi har imidlertid fått god støtte om hvordan vi skal gå fram – blant annet fra politiet, sier moren til iTromsø.

Samtlige har valgt å være anonyme.

Nedlatende tone

grovt uaktsomt: Advokat Marit Håkonsen mener kommunen har opptrådt grovt uaktsomt i denne saken og avventer politiets etterforskning etter at en faglærer i barneskolen brøt taushetsplikten.

Advokat Marit Håkonsen sier i en klage til skolen at bekymringsmeldingen til barnevernet er holdt i en nedlatende tone og inneholder antakelser, påstander og direkte feil.

– Som ansatt i skolen er faglæreren pålagt taushetsplikt. I lovteksten fremgår det at det kun er i alvorlige saker ansatte fritas for taushetsplikten. Men da skal det foreligge tungtveiende grunner – som at det er grunn til å tro at barnet mishandles eller at det forekommer annen alvorlig omsorgssvikt.

Kritiserer foreldrene

Advokat Håkonsen beskriver meldingen som et utspill fra en ansatt som kritiserer foreldrene fordi de setter krav til skolen.

– Det er ikke noe som dispenserer fra lovpålagt taushetsplikt.

– Dessuten er det spesielt at barnevernstjenesten – etter kun seks dager – henla saken. Etaten så ingen grunn til å gripe inn.

Ifølge advokaten drøftet ikke faglæreren bekymringsmeldingen med skolens rektor før den ble sendt – noe rektor i ettertid har erkjent alltid skal skje.

Avsluttet forholdet

Overfor iTromsø opplyser fagleder for grunnskolen, Mona Haugli, at kommunen har avsluttet dette forholdet og at politianmeldelsen er en sak rektor på vedkommende skole håndterer.

Men i et brev fra avdelingsdirektør Kari Henriksen til advokat Marit Håkonsen blir det beklaget at bekymringsmeldingen ble sendt. Henriksen ber også om å bli holdt orientert om hvilke personalmessige følger denne saken får.

Grovt uaktsomt

Advokat Håkonsen konstaterer at klagen på faglæreren er tatt til følge av utdanningsledelsen i kommunen.

– Denne saken har vært en stor og unødvendig påkjenning for mine klienter. Sånn sett har kommunens ansatte opptrådt grovt uaktsomt.

– Saken har også påført foreldrene et økonomisk tap – et tap vi mener kommunen må dekke fullt ut, sier Marit Håkonsen.

Slett behandlet

I en kommentar sier barnas mor at familien føler seg oversett og slett behandlet av skolen og kommunen.

– Våre barn ble nødt til å bytte skoler for å komme unna mobbingen og få tilrettelagte forhold. I dag stortrives begge i sine nye omgivelser – noe ikke minst skolene har bidratt til.

En mer negativ konsekvens av skolebyttene, er at familien ser seg nødt til å selge boligen de bor i.

– Vi må innrette oss slik at vi kommer nærmere skolene, sier moren.

For øvrig betegner hun de siste årene som et mareritt – for alle.

– Problemene på skolen har tatt mye tid og bare velvilje fra våre arbeidsgivere har gjort det mulig for oss å finne andre, gode løsninger, sier moren.

Til iTromsø sier rektor ved den aktuelle skolen at han trodde saken var ute av verden. Han er ikke kjent med at det er igangsatt ny etterforskning etter at saken først ble henlagt. Rektor er heller ikke orientert av kommuneledelsen om at saken er gjenopptatt hos politiet. Utover det vil han ikke kommentere forholdet.