FM-båndet blir tyst i Troms og Finnmark 13. desember i år. Det blir imidlertid mer enn statisk støy å stille radioen inn på. Lokalradioene har dispensasjon til å sende på FM-båndet fram til 2022.

Lokalradioer i Nordland, fylket som var først ute med å slukke FM-nettet, rapporterer om en eksplosiv økning i lyttertallene. De har ganske enkelt blitt de eneste kanalene på det gamle nettet.

Større enn NRK

De tre første månedene ble Radio 3 i Bodø like store som P4 og Radio Norge til sammen. Samme effekt viser seg i Trøndelag, samt Møre og Romsdal som slukket FM-nettet i februar. Nea Radio i Sør-Trøndelag fikk 42 prosent lytterandel på dagtid. Det er høyere enn NRK i samme område.

– Lyttertallene vil jevne seg ut etter hvert som folk kjøper DAB, men vi har fått et mulighetsrom som vi tenker å utnytte, sier Jan Johnsen, daglig leder i Radio Tromsø.

Johnsen tror at også hans radiokanal vil få et oppsving i lyttertallene. Når tromsøværingene først lytter på Radio Tromsø, ønsker Johnsen å gjøre dem til faste lyttere også etter at de fleste lytter til DAB-radio.

Styrker redaksjonen

For å klare den brasen skal redaksjonen i Radio Tromsø utvides.

– Vi skal ha en tyngre flate på lokalt innhold. Vi er i ferd med å bygge om redaksjonen helt. Den blir styrket betydelig, og vi styrker det redaksjonelle innholdet betydelig, sier Johnsen, som lover gjenhør med tidligere Radio Tromsø-stemmer.

– Hva vil forskjellen mellom å høre på lokalradioen i høst, sammenlignet med nå?

– Forskjellen vil være at det vil være flere redaksjonelle momenter. Vi skal ta oss av gladnyheter og enkle nyheter. De store, tunge sakene lar vi avisene ta seg av, sier Johnsen.