– Enkelte har fått beregnet ansiennitet fra de var 14 år. Det er direkte pinlig.

Det fremkommet i et internt notat kommunen har forsøkt å holde hemmelig.

«Kort oppsummert kan det sies at enhetsledere har gjennomført lønnsforhandlinger ut over delegert myndighet, og beløpene det dreier seg om antas å være betydelige.» Slik oppsummerer et tidligere hemmeligstemplet saksdokument forholdene i Tromsø kommune.

I februar avdekket Komrev Nord kommunen hadde det som ble beskrevet som «betydelige svakheter som medfører at det blir utbetalt for mye i lønn til enkeltansatte i kommunen.» Et internt utvalg har siden da har gjort en gjennomgang blant fem av sine avdelinger og avlevert en rapport. Resultatet er nedslående, og beskriver systematiske feil.

Ville holde det hemmelig

Saken ble i forrige uke behandlet i kontrollutvalget i kommunen. Saken var da hemmeligstemplet. Utvalget vedtok, med Rolleiv Linds dobbeltstemme, å offentliggjøre dokumentene.

– Jeg skjønner det er behagelig å stemple dokumentene som fortrolige, men det er viktig at den politiske toppledelsen blir klar over dette, sier han.

Den vanligvis beherskede Høyre-politikeren er ikke forsiktig i karakteristikken av hva som kommer fram i notatet.

– Dette er sprøtt. Enkelte ansatte har fått beregnet ansiennitet fra de var 14 år. Det er direkte pinlig.

FORBEDRINGSPOTENSIAL: Avdeling for kultur og idrett, Bjarte Kristoffersen, er stedfortreder for administrasjonssjefen. Han sier kommunen har et forbedringspotensial på beregning av ansiennitet.

10 år for mye

I notatet fremkommer det:

«Noen ansatte har fått beregnet ansiennitet uten at det foreligger gyldig attester for tidligere arbeidsforhold. På en enhet har en ansatt fått beregnet ansiennitet fra fylte 14 år [ ...] Beregningene våre viser at det er beregnet for mye ansiennitet på opp til 10 år for enkelte ansatte»

I notatet anslås det at en feil i en ansiennitetsberegning i verste fall kan få en økonomisk konsekvens på mellom 70.000 og 120.000 per ansatt.

«Undersøkelse viser at en av enhetene har 30 ansatte med et snitt på 41 måneder for mye beregnet ansiennitet. Ved samme enhet er det fem ansatte som i snitt har 61 måneder for lite beregnet ansiennitet. Kun tre av 35 ansatte synes å ha riktig beregnet ansiennitet.»

Notatet konkluderer også med enhetene de har undersøkt har manglende kompetanse på ansiennitetsberegning. De sier også at de forventer at kompetansenivået ikke er bedre på kommunens øvrige enheter.

– Direkte pinlig

Lind reagerer med vantro på hva som kommer fram i notatene:

– Det skal være likebehandling av ansatte i kommunen. Man ser også at enkelte har fått for lite ansiennitet mens andre har altfor mye. Slik kan det ikke være. Det er også alvorlig hvis det viser seg at enkelte har fått betalt for lite lønn ut ifra hva de skulle ha hatt, sier Lind og legger til:

– Det er svært betenkelig at dette har skjedd. Her har ledere gått ut over sine fullmakter og gjort alvorlige feilvurderinger. Dette kan ha pågått i flere år og kostet kommunen store beløp.

Administrasjonssjefen har varslet kontrollutvalget at det vil bli gitt opplæring i ansiennitetsberegning og lønnsfastsettelse.

Forbedringspotensial

Administrasjonssjefens stedfortreder, Bjarte Kristoffersen, sier kommunen vil ta grep for å unngå at slikt skjer i fremtiden.

– Vi har en jobb å gjøre for å få riktig kompetanse når det kommer til ansiennitetsberegning for nyansettelser og endringer i stillinger. Denne jobben er vi godt i gang med.

Kristoffersen sier at kommunen ikke vil be om å få tilbakebetalt den ekstra lønnen flere av de ansatte har fått. De vil heller ikke nedjustere ansienniteten til ansatte med for høy ansiennitet.

– Det gjøres ingenting med det. Problemet er primært at det har blitt betalt for mye, men det blir ikke krav om tilbakebetalt lønn. De som derimot har fått for lite lønn vil få det etterbetalt.

Han forteller kommunen ikke har mulighet til å nedjustere lønningene til de ansatte med for mye ansiennitet.

– Vi kan ikke endre på lønna de har i dag. Dersom man gjør endringer i ei stilling eller gjør nyansettelser, så skal vi sørge for at det gjøres riktige beregninger.

– Hvor mye penger er det snakk om at kommunen har tapt på for høye lønninger?

– Jeg sitter ikke på den kunnskapen, og har ikke noe godt svar på det.

– Over hvor mange år har denne praksisen foregått?

– Det vet vi heller ikke. Regnskapene er allerede avlagt. Nå vil vi jobbe for at det blir riktig fremover. Gitt alle de oppgaver kommunen har mener jeg at ikke være riktig å bruke tid på forhold som vi ikke kan gjøre noe med.

– Hvor mange ansatte har fått feilberegnet ansiennitet?

– Det har vi ikke oversikt over, sier Kristoffersen og utdyper at de heller ikke vil forsøke å få klarhet i det.

– Til sammen må det være betydelige millionbeløp kommunen har betalt ut for mye?

– Det er umulig å beregne uten å bruke veldig mye tid på en stor kartleggingsjobb. Det som blir viktig for oss er at det blir gjort riktig fremover. Vi vil gi opplæring til de som fastsetter lønn og unngå at det gjøres flere feil.

Kristoffersen karakteriserer saken slik:

– Vi har et betydelig forbedringspotensial for Tromsø kommune i denne saken.