Knut og Kirsten Stokmo har vært gift i snart 55 år. De har rukket å ta mange bilder sammen, men det er bare det ene som har blitt med på fotoutstillingen på Perspektivet Museum. Kirsten er sliten etter en hel natt med dansing, men Knuts lidenskap for fotografi tar over.

– Jeg brukte å si til Kirsten at jeg har en elskerinne, og det er fotoapparatet, sier Stokmo med et smil.

Gatelangs

Gjennom et langt liv som fotograf har Stokmo tatt opptil 500.000 bilder. Utstillinga «Gatelangs med fotograf Knut Stokmo» er en samling av bilder han tok med kameraet han kjøpte for konfirmasjonspengene sine, før han ble internasjonalt anerkjent fotograf.

– Jeg elsket å ta bilder av ting som skjedde rundt omkring. Da var jeg ikke på oppdrag fra noen. Jeg kunne gjøre det jeg ville, minnes han.

Fascinert av byen

Bildene på utstillinga er for det meste tatt i Tromsø, på den tida brua ble bygget.

– Brua fascinerte meg. Jeg klatret til og med på den på en måte jeg aldri ville turt i dag, for å ta bilder, sier han.

Om bildene han har gitt til Perspektivet Museum sier Stokmo at han ga dem bort fordi de tok så stor plass. Han synes likevel det er gøy med utstilling.

– Det er veldig trivelig at Perspektivet vil stille ut bildene mine. Jeg donerte dem bort som en gave til Tromsø by.

Perspektivet Museum har mottatt hele Stokmos bildegalleri, og planlegger flere utstillinger i fremtiden.

– Utstillinga denne gangen er bilder fra hans ungdom. Han fremstiller Tromsø på en helt fantastisk måte, og historiene bak alle bildene er helt enestående, sier utstillingsansvarlig Astri Fremmerlid.

Internasjonal suksess

Flere av Stokmos bilder har fått anerkjennelse internasjonalt, og han har vunnet flere priser for fotografi både her og i utlandet.

– Favoritten min må være bildet av to båter som krysser hverandre. Jeg tok det fra toppen av brua. Det vant til og med en konkurranse i Kina, sier han.

FORELSKA: Knut Stokmo tilbrakte mye tid på mørkerommet for å fremkalle bildene sine. Kjæresten Kirsten var ofte der sammen med ham. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
UTSTILLING: Utstillingsansvarlig Astri Fremmerlid (til venstre) synes Stokmos fremstilling av Tromsø på 60-tallet er helt fantastisk. Her sammen med Kirsten Stokmo, Knut Stokmo og fotograf Mari Hildung. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
FORKLARER: Knut Stokmo viser engasjert fram bildene han tok i sin ungdom, og forteller historiene bak dem. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø