Halvors-produktet «Boknafisk Loin fra Fredvang» ble tildelt det gjeve Spesialitet-merket under en høytidsstemt boknafisk-feiring på Vaaghals i Oslo onsdag formiddag.

– Vi har vunnet to priser allerede for dette produktet, og dette merket er en veldig flott bekreftelse for oss på at vi har gjort noe rett. Det er stort for oss, og dette merket vil gi oss større synlighet og oppmerksomhet, også utenfor Nord-Norge, sier Halvor Hansen.

Trendy

Boknafisk: «Boknafisk Loin fra Fredvang» fristet mange av de fremmøtte på tildelingen.

Dette er første gang et boknafisk-produkt får merket, og Hansen tror det kan ha en sammenheng med at boknafisk har blitt trendy blant kokker over hele landet.

– Vi her i nord er veldig vant med produktet, men det har vært relativt ukjent sørpå. I det siste har det blitt mer og mer trendy, og vi har fokusert på å heve kvaliteten mest mulig og sørge for at det er tilgjengelig for alle i hele landet, sier Hansen, og fortsetter:

– Vi jobber jo med «moden fesk»-produkter, og nå som markedet er mer interessert i disse, er det klart at det å få et slikt merke er veldig prestisjetungt og forhåpentlig noe som kan bidra med mange positive ringvirkninger.

– Fortjener all ros

Henger høyt: Halvor Hansen (midten) og datteren Liv Margrethe Hansen (høyre) fra Halvors´ fikk Spesialitet-merket overrakt fra Matmerks Marit Strand.

Viggo Valle, kjent fra «Påskelabyrinten» på NRK P1, overrakte Spesialitet-merket til Halvor Hansen. Valle er venn av familien Hansen og kommer fra samme bygd, nemlig vesle Fredvang helt nord på Moskenesøy i Lofoten. Det er der Halvors boknafisk tørkes på hjell, tradisjonen tro.

– Halvor fortjener all ros for å ha løftet fram både boknafisk og hjemplassen vår, Fredvang. Selv vokste jeg opp med boknafisk som hverdagsmat, og jeg kan røpe at det er min fiskelivrett. Ja, jeg liker det faktisk bedre enn den mer kjente lutefisken, sier Viggo Valle.

Begeistret fagjury

Spesialitet-merket deles ut av Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene i en grundig kvalitetskontroll. Produsenter søker selv om å tildeles merket før fagjuryen vurderer kvalitet, smak og produkthistorie.

– Dette er et fantastisk produkt, det er godt og mildt på smak. Jeg har tro på at denne kan bidra til at boknafisken får sin plass på bord over hele landet, sa juryleder Lars Sponheim da «Boknafisk Loin fra Fredvang» ble testet i fagjuryen.