Det ble en skikkelig ilddåp for unge Corneliussen som har jobbet knapt to år i Kuldeteknisk på Stakkevollveien.

Satser på unge krefter

– Det var en utrolig spennende mulighet. Norge nevnes ofte i forbindelse med hvor langt vi har kommet med utfasing av gammel kjøleteknologi, sier Corneliussen.

Han er den yngste og første ansatte i prosjektavdelingen som kommer rett fra et universitet, med utdannelse som sivilingeniør fra NTNU.

– Han er siste tilskuddet da vi økte staben i prosjektavdelingen. Vi ønsker å være fremtidsrettet og langsiktig, derfor rekrutterer vi unge folk med ambisjoner og iver, som bringer noe positivt med seg, sier teknisk leder Frode Berg.

Den yngste meldte seg

De bruker klimagassen CO₂ som kuldemedium for å redusere bruken av de enda mer skadelige HFK-gassene.

I februar fikk Kuldeteknisk spørsmål fra Klima- og miljødepartementet om de kunne tenke seg å stille på FN-konferansen, for å snakke om utfasing av HFK-gasser og teknologien de har utviklet.

– Vi ligger foran resten av verden i utviklingen av kuldeteknologi som kan tas i bruk til større industrielle anlegg til sjøs og på land. Jeg hadde ikke tid å reise sjøl og jeg spurte i prosjektutviklingsavdelingen om det var noen som hadde lyst. Da rakte den yngste i staben opp hånda, forteller Berg.

Stor opplevelse

Martin Corneliussen angrer ikke på at meldte seg til oppgaven. Den tre dager lange konferansen ble arrangert i begynnelsen av april.

– Jeg fortalte hvor jeg kom fra og satte Tromsø på kartet. Jeg har aldri gjort noe tilsvarende før, og jeg var den eneste fra Norge. Jeg snakket om hva Norge har gjort innen bærekraftig kjøleteknologi og fikk mange spørsmål etterpå om teknologien vi har utviklet. Det var stort å være med på, sier Corneliussen.

I høst besøkte klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) Kuldeteknisk på Stakkevollveien for å få vite mer om den unike teknologien de har utviklet. Tromsø-besøket brukte Helgesen da han deltok på klimamøtet i Kigali i Rwanda i oktober.

Holdt på i 20 år

Her ble 197 land enige om å redusere den globale bruken av HFK-klimagasser.

– Det var et historisk vedtak. FN-konferansen i Bangkok var en oppfølging av Kigali-vedtaket hvor det deltok både politikere, statsledere, professorer og næringsliv for å finne ut hva som finnes av løsninger, sier Corneliussen.

Løsningen finnes, er utviklet i Tromsø og har vært i bruk i mange år.

– Vi har fått en bekreftelse på at det vi har holdt på med i 20 år har vært viktig. Hvis vi ikke starter utfasing av de gamle kuldemediene gir det en negativ virkning på klimaeffekten. Starter vi ikke utfasingen nå vil vi få en global temperaturøkning på 0,5 varmegrader innen neste århundre, sier Berg.

Må takke nei fra utlandet

Han håper ikke de får et rush av bestillinger fra Asia etter innlegget til Corneliussen.

– Vi sliter i dag med å dekke den nasjonale etterspørselen. Vi har fått spørsmål fra Russland som vi dessverre måtte takke nei til. Vi har vært i dialog med Innovasjon Norge for å starte et internasjonaliseringsprogram for å ta steget ut i verden, så vi går spennende tider i møte, sier Berg.

I forbindelse med at de trenger mer produksjonskapasitet starter utvidelsen av bedriften fra årsskiftet. De skal utvide med 800 kvadratmeter nordover, som nesten blir en dobling i forhold til i dag.