I ei pressemelding skriver Hurtigruten ASA at de skal bruke 200 millioner kroner på kraftig utvidelse og oppgradering av hoteller, restauranter og naturbasert reiseliv.

- Det er en investering for fremtiden, sier konsersjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Største satsingen noensinne

Hurtigruten er gjennom datterselskapet Hurtigruten Svalbard den største og eldste reiselivsbedriften på Svalbard. Nå voksen virksomheten ytterligere.

- Dette er den største reiselivsinvesteringen på Svalbard noensinne. For Hurtigruten er det en investering i fremtiden. Det vil ikke gi noen kortsiktig gevinst. Men den er med på å løfte kvaliteten og sikre en bærekraftig vekst i reiselivet på Svalbard, sier Skjeldam.

- Hurtigrutens satsing vil også sørge for lokal verdiskaping, lokale arbeidsplasser og fortsatt norsk aktivitet på Svalbard. Samtidig er vi med på å bevare verdifull polarkompetanse som Norge har bygget opp gjennom generasjoner, fortsetter konsernsjefen.

Betydelige oppgraderinger

Satsingen omfatter blant annet oppgradering og utvidelse av Radisson Blu Polar Hotel, som får to nye bygninger. I tillegg til opp mot 100 nye rom og suiter, nytt konferansesenter og nye bar- og loungeområder, skal også restauranten og fellesområdene totalrenoveres.

NYE RADISSON Hurtigruten investerer blant annet tungt i Radisson Blu-hotellet i Longyearbyen. Foto: Hurtigruten ASA

Også Spitsbergen Hotel (også kjent som Funken) skal utbedres. Våren 2018 åpner det  med nytt navn, Funken Lodge, nye rom, nye fellesområder som inkluderer bar og lounge, ny resepsjon og en nyoppusset Funtionærmessen restaurant.

PUSSER OPP: Spitsbergen Hotel får nytt navn, nye rom, ny resepsjon og bar- og loungeområder. Foto: Hurtigruten ASA

- Dette er et stykke Svalbard-historie som endelig får den drakten det fortjener. Funken Lodge skal fortsatt ha Svalbards beste restaurant. Nå blir det også Svalbards beste hotell, sier Skjeldam.

Selskapet har også planer om å bygge om snøskuterutleie- og polarutstyrsbutikken Ing. G. Paulsen, som er oppkalt etter mannen som importerte øygruppas første snøskuter i 1961.

- Når anlegget står ferdig, blir det et moderne opplevelsessenter for Hurtigruten Svalbards utfluktsgjester, skriver selskapet i pressemeldingen.

Stort potensial

I fjor kom tallene som viser at reiseliv for første gang har gått forbi gruvedrift målt i omsetning på Svalbard.

- Da Hurtigrutens grunnlegger Richard With startet ekspedisjonscruise til Svalbard i 1896, skapte han grunnlaget for snart 125 år med ekspedisjonsturisme for Hurtigruten. Potensialet for en fornuftig og bærekraftig vekst på Svalbard er fortsatt stort. Men det må skje innenfor bærekraftige rammer, sier Skjeldam.