Færre parkerer i alle fall i parkeringstunnelen. I Tromsø Parkerings årsmelding forklarer selskapet nedgangen i belegg med at flere velger andre transportmidler enn personbil – og følgelig sjeldnere trenger parkeringsplass i sentrum.

Bruker egne tall

Flere indikatorer peker mot en reduksjon i parkeringsbehov.

– Antallet parkeringskort for langtidsparkering har også gått ned, samtidig som belegget i fjellet er redusert. Vår analyse av egne tall konkluderer med at parkeringsbehovet i sentrum er redusert sammenlignet med andre år, sier Bjørn Laksforsmo, styreleder i Tromsø Parkering AS.

Totalt dreier det seg om en reduksjon på fem prosent i fjellanlegget fra 2015–2016.

– Ikke bestilt av politikerne

Konklusjonen i selskapets årsmelding faller godt sammen med politiske mål om å bremse biltrafikken.

– Dette er vår årsmelding og informasjon om hvordan det rent teknisk går. Vi har et arbeid foran oss på hvordan vi skal bidra i Tenk Tromsøs arbeidsfelt der reduksjon av overflateparkering er et uttalt mål. Da vil vi innrette arbeidet etter hvilke mål arbeidsgiver har, sier Laksformso.

– Er konklusjonen om at flere velger å gå, sykle og ta buss bestilt av kommunens politikere?– Nei, dette er vår uavhengige analyse av tallene.

– Har dere gjort andre undersøkelser som støtter opp under konklusjonen?– Nei.

Lettere å parkere i sentrum

Daglig leder i Tromsø Parkering AS, Tor Bentzen, rapporterer om flere ledige parkeringsplasser i Tromsø sentrum.

– Sammenlignet med 2014 har vi i år flere ledige parkeringsplasser i triangelet fylkeshuset, Kongsbakken og Hansjordnesbukta. Å finne parkeringsplass i sentrum har med andre ord blitt enklere de siste årene, sier Bentzen.

Jekta øker

Ifølge senterleder på Jekta Storsenter, Laila Myrvang, har antall besøkende økt hos dem med over 100.000 handlende fra 2015–2016.

– Det er ingenting hos oss som tyder på at kundene tar mer buss for å handle. Inngangene som brukes av busspassasjerer og taxikunder har samme besøkstall som i 2015. Totalt sett har senteret økt besøket med to prosent i samme periode, sier Myrvang.