Kommunen har sendt Barnehagebehovsplanen ut på høring, før den skal opp til politisk behandling.

Rapporten gir et bilde av behovet for barnehageplass i de forskjellige bydelene, samt hvor det bør bygges nye barnehager. Kommunen legger også fram en kort rapport med den tekniske tilstanden til de kommunale barnehagene.

1.000 flere barn

Per 1. januar 2016 var det 4.389 barn i alderen 1–5 år som var registrert som bosatt i Tromsø kommune. Fra 2016 til 2018 forventes en lav årlig vekst. Det gir kommunen et pusterom på et par år for å planlegge for den økende barnetallsveksten.

Totalt sett forventes det mellom 700 og 1.000 flere barn mellom 1–5 år i 2030 enn i 2016. Ifølge behovsplanen vil underkapasiteten øke dersom barnehagetilbudet holdes på dagens nivå.

Her bør det bygges ny barnehage:

Ifølge administrasjonssjef Britt Elin Steinveg vil det være behov for fire nye barnehager de neste fem årene.

2019: Fastlandet, sentralt nord.

2020: Sentralt på Kvaløya.

2021: Fastlandet, sentralt nord.

2022: Tromsøya sør.

Slik vil behovet og tilbudet i de ulike byene være i de kommende årene:

Tromsøya Sør

Planen sier følgende: «Dersom totalt antall godkjente plasser (inkludert studentbarnehagene) tas i bruk i prognoseperioden, så kan det være tilstrekkelig tilbud vurdert ut fra forventet barnetallsvekst i alternativene «basis» og «høyt» fram til midten av prognoseperioden. Det er imidlertid kjørt en ekstra prognose med høyere boligbygging på Gyllenborg og Bjerkaker, og tar vi med barn under ett år i dette regnestykket, vil vi komme over kapasitetsgrensen i området."

Tromsøya nordvest

Planen sier følgende: «Hvis antallet godkjente plasser tas i bruk i prognoseperioden så kan det være tilstrekkelig kapasitet fram til 2024 både i basis og høy prognose. Det er kjørt en prognose med ekstra høy boligbygging på Mortensnes, Hamna og Solneset. Dersom vi også tar med barn under ett år i dette regnestykket, kan kapasitetsgrensen overskrides allerede i 2018.»

«Barnehagebehovsplanen vil bruke basis alternativet som utgangspunkt, noe som gir kapasitetsbrudd fra 2023.»

Tromsøya nordøst

Planen sier følgende: «Barnehagekapasiteten i området må økes fra midten av perioden (2023) ved høy boligbygging. Dersom studentbarnehagene holdes utenfor vil det være underkapasitet i hele perioden. Barnehagebehovsplanen vil bruke basis alternativet som utgangspunkt, noe som gjør at man vil være tett opp mot kapasitetsgrensen fra 2026 og ut prognoseperioden.»

Fastlandet sentralt nord

Planen sier følgende: «Ut fra forventet barnetallsvekst vil kapasitetsgrensen nås allerede i 2021. Det er kjørt en prognose med ekstra høy boligbygging i områdene Skjelnan, Kroken og Lunheim. Dersom vi også tar med barn under ett år i dette regnestykket, blir det en sterkt økende underdekning i prognoseperioden. Dersom det blir ekstra høy boligbygging vil det bli en stor og økende underkapasitet fra 2018 og ut prognoseperioden. Barnehagebehovsplanen vil bruke basis alternativet som utgangspunkt, noe som gir kapasitetsbrudd fra 2021 og ut prognoseperioden.»

Fastlandet sentralt sør

Planen sier følgende: «Det forventes kapasitetsunderskudd på barnehageplasser i området i hele prognoseperioden. Ved ekstra høy boligbygging blir underskuddet sterkt økende utover i perioden.»

Kvaløya sentralt

Planen sier følgende: «Det forventes kapasitetsunderskudd på barnehageplasser i området i hele prognoseperioden.»

Distriktene

Planen sier følgende: «Antall barn med barnehageplass i distriktene var 174 per 15.12.2015. Per 1. januar 2016 var det 300 barn i alderen 1–5 år som var registrert som bosatt i området. I distriktene er det lite forskjell mellom alternativene basis og høyt, så derfor vises kun basis i diagrammet. De fleste distriktsbarnehagene er små enheter og mange drives i bygninger som ikke er tilfredsstillende. De gir likevel et svært viktig tilbud for å skape attraktive lokalsamfunn og er en viktig møteplass for våre minste innbyggere.»

Foto: Tromsø kommune