– På 70- og 80-tallet jobbet jeg noen sesonger på Vestisen og Østisen som selfanger. Det er synd hvis de må gi seg, sier Petter Stark (74).

Se bildeserie øverst  i saken.

Tradisjon

Fangstskuta «Havsel» har vært i Vestisen og fanget sel. Mandag ble kjøttet solgt fra Kræmerkaia. Her hadde Stark møtt opp med Sylvi Viken Johansen og Anne Elene Johansen. Alle tre håper at dette ikke blir siste året de kan kjøpe selkjøtt.

– Vi kjøper selkjøtt og serverer det til 17. mai nesten hvert eneste år. Det har blitt tradisjon, sier Sylvi Viken Johansen.

– Det er naturlig å ta i bruk ressursene vi har her i landsdelen. Jeg håper de fortsetter, sier Anne Elene Johansen.

TRADISJON: Sylvi Viken Johansen, Anne Elene Johansen og Petter Stark pleier å kjøpe selkjøtt hvert år. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Midt på treet

Da «Hvalfangst» dukket opp like før 19 var det fullt av mennesker på kaia med bøttene klare til å fylles opp av selkjøtt.

– Vi fanget rundt 2.000 dyr, noe som er midt på treet, sier Christoffer Nesset, fangstmann og maskinist på «Havsel».

FØRSTE TUR: Den første turen blir også kanskje den siste for fangstmann og maskinist Christoffer Nesset. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Første tur

Nesset har vært ombord i en og en halv måned. Det som var hans første tur blir også kanskje hans siste.

– Vi får se om det blir muligheter for å dra ut igjen. Det er trist hvis dette tar slutt. Selfangst er en tradisjon som bør tas vare på, sier han.