I år som i fjor inviterer Aurora kino fokus til gratis kinovisninger på nasjonaldagen. «Gaven til folket», som kinoen kaller det, er umåtelig populær hos familier.

– I fjor hadde vi rundt 500 personer inne på fire visninger. I år har vi seks visninger hvor vi viser «Vaiana» og «Skjønnheten og udyret». Sistnevnte med både norsk- og originaltale, sier Frank Bakkemo, som er kinosjef i Tromsø.

Gassballongproblem

Visningene er klokken 13 og klokken 16 for å unngå start og slutt på togene i sentrum. Billettene må hentes i billettluken på kinoen på selve dagen.

– Det er selvsagt væravhengig, som det alltid er, om folk kommer innom. Men vi kan garantere fin stemning i salene hvor folk har bunad og finstasen på. Skal man være i byen under feiringen skal man jo pynte seg, sier Bakkemo, som forteller om små problemer under gratisvisningene.

– Folk kommer gjerne med gassballonger inn i salene. Det ender som oftest med at de mister dem og flyter opp i taket. Disse mister gradvis luft og kommer til slutt i veien for folk under andre visninger flere dager senere.

Skytes ned

Dette fikk kinoen smertelig erfare i fjor, hvor man måtte ty til tyngre skyts for å få fjerne ballongene.

– Vi var inne med luftgevær for å få dem ned igjen. Har folk med seg ballonger nå må de nok legge dem igjen på yttersiden. Fløyte er vel heller ikke anbefalt inne i en kinosal, sier Bakkemo.