Før helgene var nervene til de to studentene i høyspenn, men nå kan de senke skuldrene og puste lettet ut.

Mandag kom nemlig beskjeden de har ventet på: De får 1 million kroner i støtte til videreutvikling og kommersialisering av appen deres.

Har navnet klart

– Det er helt fantastisk! Før vi får pengene, må vi imidlertid stable en bedrift på beina og opprette en egen bedriftskonto, sier Dranovska.

Navnet på bedriften har de allerede klart. Den skal hete RespirAnalytics.

– Målet er at vi skal være oppe og kjøre så snart vi er ferdige med masteroppgavene våre. De siste to månedene har vi brukt mye tid på søknadsprosessen og konseptutviklingen, så nå er det studiene som kommer først, sier hun.

Både Ravn og Dranovska leverer masteroppgavene i juni.

- Da blir det kanskje en ukes ferie, så går vi i gang for fullt med bedriften, sier Ravn.

Drømme-match

GRÜNDERMATCH: Da Norinnova fikk høre om forskningen til masterstudent Johan Ravn, var de rask med å introdusere han for entreprenørstudent Anna Dranovska. Det skulle vise seg å bli en drømmematch rent forretningsmessig.

Prosjektet har sitt utspring i masteroppgaven til Ravn, hvor han arbeider med å lære datamaskiner å kjenne igjen ulyd i lunger.

Gjennom Norinnova, som jobber med å bringe teknologibaserte ideer ut i markedet, ble informatikkstudenten satt i kontakt med Dranovska, som holder på med en master i kommersialisering og entreprenørskap.

Resultatet ble en forretningsidé: En app som i siste instans kan gjøre hverdagen til leger og sykepleiere lettere, samt la personer med lungelidelser enkelt måle sin egen tilstand.

Roser studentene

– Jeg synes det er fantastisk artig og vel fortjent at Anna og Johan har fått støtte, sier prosjektleder og forretningsutvikler i Norinnova, Anne Karin Måseide Olsen.

Norinnova Technology Transfer har bidratt med å vurdere ideens kommersielle potensial, samt veiledet med markedsavklaring, forretningsstrategi, søknadsskriving og pitching.

– Jeg synes det gjorde en strålende jobb med søknadsskrivingen. At de jobbet på tvers av fagfelt har nok vært et sterkt pluss for søknaden. Det er også kjempekult at vi kan være en brubygger og åpne dører på denne måten, legger Olsen til.

Stort potensial

I alt fikk 22 prosjekter støtte fra Forskningsrådet, hvert på 1 million kroner.

– Jeg vil gratulere de studentene som har fått tildelt støtte til sin idé. Det er viktig for Norge at flere tør satse på entreprenørskap, sier næringsminister Monica Mæland.

Studententreprenørordningens mål er at gode ideer fra utdannings- og forskningsinstitusjonene blir til nye produkter, tjenester og arbeidsplasser.

Millionstøtten skal tillate studenter å arbeide fulltid med å videreutvikle forretningsideene deres etter endt mastergrad, mens utdanningsinstitusjonene stiller med mentor og bistår i tillegg med testfasiliteter, forskningsstøtte, arbeidsplass og hjelp til ulike aktiviteter i prosjektperioden.

– Studentene representerer en stor innovasjonskraft – både gjennom ideene sine, stå-på-viljen og gjennom utradisjonelle nettverk og koblinger. Vi ser at STUD-ENT-ordningen har effekt ved at studiestedene mer enn før tenker entreprenørskap og støtter studenter med ønske om å utforske ideene sine, sier divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik, og fortsetter:

– Slik kan flere av de gode ideene fra universiteter og høgskoler gi verdiskaping og arbeidsplasser.

Fikk ikke penger

Det andre prosjektet fra Tromsø, et samarbeid mellom masterstudent Daniel Kristoffer Johnsen Swart, førsteamanuensis Hassan Abbas Khawaja og overingeniør Ståle Antonsen ved institutt for ingeniørvitenskap og sikkerhet, fikk ikke støtte.

Basert på Swarts og Khawajas forskning, har de utviklet en sensor som måler kuldeeksponering på kroppen.

– Det er veldig synd. Hadde vi fått de midlene, kunne vi kjørt på fra sommeren av. Nå går vi nye veier og ser etter andre måter å finansiere arbeidet på, sier Swart.

Han opplyser at de ennå ikke har fått begrunnelsen for avslaget.

– Vi får den nok i løpet av kort tid, og da vil vi vurdere å klage, sier han.