I dag opererer Havforskningsinstituttet med en skremmeavstad på 20 nautiske mil for seismikkskyting, da basert på resultatene fra Nordkappbankforsøket i 1992.

70 prosent reduksjon

I undersøkelsen ble det utført fiske med trål og line etter tosk og hyse i et område på 40 x 40 nautiske mil syv dager før, fem dager under og fem dager etter seismisk skyting i sentrum av området.

Innenfor området det ble skutt i (3 x 10 nautiske mil) ble det registrert en reduksjon på 70 prosent for trålefangstene av torsk og hyse, og for linefangstene av hyse. For linefangstene av torsk, var reduksjonen på 45 prosent. For hele området var den gjennomsnittlige reduksjonen i fangst noe lavere, men likevel betydelig.

Det ble påvist fangstreduksjoner helt ut til ytterkanten av det undersøkte området som strekte seg ut til en avstand på 18 nautiske mil fra område der det seismikkfartøyet opererte.

Trenger mer kunnskap

I 2008 leverte en spesielt nedsatt forskergruppe en rapport til Oljedirektoratet, Fiskeridirektoratet og Statens forurensningstilsyn om behovet for mer forskning på hvordan seismikk påvirker fisk og fiskeri.

«Når det gjelder å forstå og tolke ulike resultater for skremmeavstander, må vi alltid presisere hvilke arter dette gjelder for, under hvilke forhold forsøkene er utført og hvilken biologisk tilstand arten(e) er i. Snevert uttrykt kan en si at resultatene fra Nordkappbankforsøket gjelder bare der og da, men de gjøres ofte gjeldende for mer generelle forhold,» heter det i rapporten.

De påpekes videre at skremmeavstanden sannsynlig er større, da en ikke kan konstatere at effekten tok slutt ved 18 nautiske mil.

– Må tenke langsiktig

– At man trenger mer kunnskap om seismikk og fisk er åpenbart, men nye forsøk må finansieres og man er nødt til å ha god tid til å gjennomføre dem, sier senioringeniør Endre Grimsbø ved Havforskningsinstituttet.

I fjor høst var han med på å gjennomføre et forsøk på makrell.

– Der så vi ikke stor effekt, men forsøkene var gjort i merd. Vi har ennå til gode å gjøre fullskalaforsøk i åpent hav. Det er veldig ressurskrevende, sier han.

Grimsbø er klar på at dersom man skal gjennomføre slike storskalaundersøkelser, er man nødt til å tenke langsiktig.

– Det er ikke lett å få svar på store spørsmål. Man må bruke tid for å opparbeide den formen for kunnskap, sier han.