– Dette er en skikkelig god dag. Det er en stor, stor anledning – og det er veldig sterkt at så mange har møtt opp.

Ordfører Kristin Røymo forteller at hun hadde gåsehud da hun sto foran flere hundre tromsdalinger – med Arthur Arntzen på første rad – og åpnet "Arthur Arntzens vei".

– Det er ekstra stas at så mange som har et sterkt personlig forhold til ham har møtt opp, sier hun.

Sjenert hovedperson

Hovedpersonen selv var både glad og sjenert, forteller han til iTromsø samtidig som en stri strøm av gratulanter er bortom for å gi klemmer, håndtrykk og skulderklapp.

– Det er jo fantastisk at så mange har kommet. Men jeg er både glad og litt brydd, jeg har gruet meg litt til anledningen, sier han.

Humoristisk hyllest

Arthur Arntzen ble hyllet av den oppmøtte folkemassen, ordføreren, Sør-Tromsøya Musikkorps – og humortrioen John Sigurd Kristensen, Finn-Arve Sørbøe og Kristian Fr. Figenschau.

De tre hadde en hysterisk morsom seanse på scenen der de på sin måte kommenterte det faktum at Arthur Arntzen hadde fått en egen vei.

Blant annet mente de at det hadde sine forklaringer at veien gikk fra Evjenveien og opp i Tromsdalen.

Går til kirkegården

– Det er en enveiskjørt vei som ender på kirkegården.

Arntzen selv mollkoste seg med sketsjen.

– Veldig, veldig bra – og absolutt ikke over kanten. De der tre vet forresten ikke hva kanten er for noe, sier han med en karakteristisk latter.

Finn-Arve Sørbøe har litt ærefrykt i stemmen når han beskriver sin venn og mentor.

– Arthur Arntzen er visstnok den eneste levende personen som har fått en vei oppkalt etter seg – og han er absolutt rett mann til å være unntak fra en slik regel, sier han.

Stor betydning

Ifølge Sørbøe har Arntzen hatt enorm betydning for scenekunsten i Nord-Norge.

– Ikke minst for språket, for humoren og for det nordnorske selvbildet, sier han.

John Pedersen fra bydelsrådet i Tromsdalen forteller at det har vært en noe humpete vei – bokstavelig talt – å få Elvestrandveien – veistykket fra Evjenveien oppover Tromsdalen – døpt om.

Forslag fra 2014

– Fra begynnelsen var politikerne uenige i at man skulle kunne døpe en vei etter en levende person, men heldigvis har de endret seg, sier han.

Bydelsrådet tok initiativ allerede i 2014 – og tre år senere er "folkekravet" en realitet.

– Veien er jo en historisk vei – Arthur Arntzen har jo vokst opp her i området, og han har betydd veldig mye for hele bydelen, sier Pedersen.

Ordfører Kristin Røymo sier at man ikke har endret praksis – og at det ikke vil bli vanlig å døpe om gater etter nålevende personer.

Lyttet til hjertet

– Vi tillot oss å kjenne etter. Når vi tenkte på hvor mye Arthur har betydd for alle oss så lot vi ham bli det eksepsjonelle unntaket fra regelen, sier hun.

Kona Randi Arntzen er glad over at ektemannen har fått en gate oppkalt etter seg – og at det er den aktuelle veien.

– Den går jo både forbi der han har vokst opp – og den går forbi fotballbanen til TUIL. Det er veldig stas, sier hun.

Både hun og ektemannen er glade for at så mange har møtt opp for å feire.

– At så mange gamle er til stede er flott – og at det er så mange som kjemmer ham som har kommet er noe som blir satt pris på, sier hun til iTromsø.