– Henvendelsene til politiet øker stadig fra ungdomsskolene, sier familievoldskoordinator på Tromsø politistasjon, Lise Folkestad.

Politiet ser en økning i deling av seksuelt krenkende bilder og videoer blant ungdomsskoleelever i Tromsø.

– Ungdoms adferd på nett har blitt veldig voldsom. En del ungdom tør ikke kle av seg i garderobene før svømming og gym fordi de er redd for at bilder eller videoer av dem skal legges ut. Da er det gått for langt, sier Folkestad.

Må tidligere inn

Hun mener de voksne må komme inn på et tidlig stadie og snakke med barn og unge.

– Allerede i 1. klasse får barn sin første smarttelefon og dermed tilgang på internett. Vi må starte arbeidet med forebygging tidlig og være til stede, sier familievoldskoordinatoren.

Starter samarbeid

Voldsom: Familievoldskoordinator Lise Folkestad sier ungdoms adferd på nett har blitt voldsom, og at mange ikke tør å skifte foran medelever i frykt for å bli tatt bilde av.

Situasjonen ble diskutert på torsdagens møte i politirådet, samarbeidsorganet mellom kommunen og politiet.

– Vi går inn i et samarbeid med flere etater og ungdomsskolene for å se på hva vi kan gjøre for å forebygge denne adferden, sier Folkestad.

Familievoldskoordinatoren mener det er behov for en kompetanseøkning blant dem som jobber med ungdom.

– De må ha kompetanse om vold, seksuelle overgrep og hvordan man snakker med sårbar ungdom. Det er også behov for kunnskap om sosiale medier og hvilke utfordringer ungdom møter på nett, sier Folkestad.

Samler 200 elever

Fagdag: SLT-koordinator, Bjarne Woll, arbeider med ungdomsskolene og skal arrangere fagdag som en del av det forebyggende arbeidet.

Blant tiltakene som nå iverksettes er en fagdag i juni der 200 10.-klassinger fra Tromstun og Kroken ungdomsskole skal delta.

– Vi ønsker å fokusere på forebygging. Saker vi har hatt i det siste viser at dette er noe vi trenger å bli bedre på. Til høsten ønsker vi å kunne tilby slike fagdager til alle ungdomsskolene, sier SLT-koordinator Bjarne Woll.

Politiet, SMISO og konfliktrådet skal delta på fagdagen.

– Jeg er veldig positiv til at det skjer ting og at så mange er villig til å dele av sin kompetanse, sier Woll.

Alvorlige konsekvenser

For ungdom som opplever å få seksuelt krenkende bilder og videoer av seg selv spredt på sosiale medier kan konsekvensene være alvorlige.

– Fornærmede opplever ofte å være den som har gjort noe galt når de anmelder. De møter på problemstillinger i etterkant med hvordan det oppleves i skolemiljøet og vennekretsen. For en del ungdommer blir det for tøft og de faller helt ut av undervisningen, sier Anita Hermandsen, stasjonssjef på Tromsø politistasjon.

– Man kan jo bare tenke seg de psykososiale konsekvensene av dette. Det blir ryktespredning og alle på skolen har sett bildene. Dette kan få konsekvenser videre i livet i form av for eksempel tap av skolegang og rusproblematikk, sier Folkestad.

Straffbart

Faller ut: Stasjonssjef, Anita Hermandsen, sier konsekvensene for dem som får seksuelt krenkende videoer og bilder spredt er alvorlige, og at mange faller ut av undervisningen.

Også for dem som sender seksuelt krenkende bilder og videoer kan det få alvorlige konsekvenser.

– Noen av disse sakene løses av skolen, men en del er politisaker som skal etterforskes, sier Hermandsen.

Tidligere i år ble en 16 år gammel jente dømt i Sandefjord tingrett til 60 dagers betinget fengsel og måtte betale 10.000 kroner i bot etter å ha filmet og sendt på Snapchat en video av to 17-åringer som hadde sex.

– Barn i ungdomsskolealder er fortsatt ganske unge. Vi må få dem til å forstå de enorme konsekvensene dette kan ha for dem som blir utsatt for det, og for dem selv. De må forstå at dette ikke er greit og at det kan få strafferettslige konsekvenser, sier Folkestad.