Fylkesrådet har brukt 300.000 til Nibio (tidligere Bioforsk Nord) for å øke kunnskapen om fugl hos reiselivsbedrifter som vil satse på fugleturisme som hoved- eller delaktivitet i sin forretningsdrift.

Høyre-politikeren synes ikke skattepenger bør brukes på fugletitting, og ber fylkesrådet titte etter andre ting å bruke pengene på.

– Jeg er ikke imot fugletitting. Men hvis reiselivet har lyst å satse på fugletitter-turisme, så kan de investere i det selv, sier han.

Ikke en politisk oppgave

Johansen mener fylkesrådet burde begrense sin næringspolitikk til å gi støtte til næringer som sliter med privat finansiering, som prosjekter innen klima og bærekraft.

– Det er ikke politikernes oppgave å bestemme hva fremtidige næringer skal være innen turisme. Hvis reiselivsaktørene ønsker å satse på fugletitter-turisme, kan de investere selv. Jeg er overbevist om at aktørene vil ha mer nytte av lavere skatt og bedre veier gjennom økt satsing på samferdsel, istedenfor regionale utviklingsmidler til prosjekter fylkesrådet liker.

Johansen etterlyser mer kritisk gjennomgang av fylkeskommunens ressursbruk.

– Det er for lite fokus fra media på hvordan fylkesrådet bruker pengene sine. Jeg mener denne fugletitting-bevilgninga illustrer at de er i utakt med innbyggerne, sier han.

Uenig

SATSE: Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, mener satsing på fugletitte-turisme kan bli svært populært i Troms.

Willy Ørnebakk er fylkesråd for næring. Han har lite til overs for Johansens utspill.

– Jeg skal ikke bruke for kraftige ord, men jeg synes dette illustrerer at noen trenger å bruke mer tid på hva som egentlig skjer innenfor reiselivsnæringa. Nord-Norsk reiseliv går som bare det. Tallene for mars viser at 11 prosent av alle overnattinger i landet skjer i Troms fylke, til tross for at kun 3,1 prosent av landets befolkning bor her.

Trenger sommeraktiviteter

Til tross for at pilene peker opp for vinterturismen, har reiselivsnæringa utfordringer.

– Nå etterspør næringslivet et fokus på nye produkter som kan gjøre at vi fyller hotellene også utenfor vintersesongen. Vi har gjort mye riktig med tanke på vinterturisme, nå må satse på sommeraktiviteter, gjerne som er mer nisjerettet. Enten det er fugletitting, terrengsykling eller hva det må være. Internasjonalt er fugletitting en gigantisk nisje. Det er millioner av folk bare i England som interesserer seg for å titte på fugler, og vi har et kjempepotensial for fugleturisme her i fylket. Da er 300.000 kroner en beskjeden innsats.

Ørnebakk mener det prosjektet er innen regjeringens ramme for regional utvikling.

– Det er i grunnen ganske oppsiktsvekkende at sentrale Høyre-folk ser det som sin oppgave å snakke ned nye ideer som har potensial til videre utvikling av reiselivsnæringa i Troms.

God respons

Tor Arne Bjørn er seniorrådgiver i Nibio. Han jobber med prosjektet som har fått bevilgning av fylkesrådet.

– Naturbaserte turismen og fugleturisme er i kraftig vekst. Det er et svært marked i Europa og andre deler av verden for fugletitting. Vi har kjørt et tilsvarende opplegg i Finnmark, og det har vært stor interesse blant bedriftene der, og bedriftene har økt sin omsetning, uten at jeg kan garantere at det er en direkte konsekvens.

– Nå skal vi ha fokus på fugletitting på Tromskysten, altså Tromsø, Karlsøy og kanskje noen kommuner lenger sør. Vi er i dialog med bedrifter i reiselivssegmentet. Akkurat den politiske uenigheten her får politikerne svare for, sier Bjørn