Det forteller stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (Høyre).

– Vi har nettopp fått tallene, og det viser at det er svært mange lærere som ønsker å ta videreutdanning, forteller han til iTromsø.

214 fra Troms

Fra Troms vil altså 214 lærere ta videreutdanning, og for hele Nord-Norge er tilsvarende tall 815.

– Regjeringen startet satsingen på videreutdanning av lærere i 2014, og vi har økt satsingen hvert år siden da, sier Gudmundsen.

LES OGSÅ: Slik vil kunnskapsministeren få flere lærere til landsdelen

Han sammenligner med antall lærere som videreutdannet seg det siste året med rødgrønn regjering.

– Da var det 82 lærere fra Tromsø som fikk et videreutdanningstilbud. Vi har altså nært tredoblet antallet, sier Gudmundsen.

Strengere krav

Nå skal det jo sies at grunnen til at så mange lærere tar videreutdanning er at det er innført strengere krav til hvem som får lov å undervise i skolen.

Fra 2025 må alle lærere som underviser innenfor de tre nevnte fagene (alternativt samisk eller norsk tegnspråk) på barneskolenivå ha minst 30 studiepoeng i fagene, og underviser du på ungdomsskolen må du ha 60 studiepoeng.

– Viktigste faktoren

Det er for å oppfylle disse kravene som lærerne tilbys å ta videreutdanning – og det er staten som tar regningen.

– Vi mener at den viktigste enkeltfaktoren for å øke kvaliteten på undervisningen av våre barn er å satse på lærerne, sier Gudmundsen.

I 2017 vil regjeringen satse 1,3 milliarder kroner på videre- og etterutdanning av lærere.

– Det vil bety at barn og unge i Nord-Norge vil få bedre kvalifiserte lærere – og som følge av det bedre utdanning, sier Gudmundsen.

For mange ukvalifiserte

Ifølge ham er Nord-Norge og Troms i bakevja når det er snakk om kvalifiserte lærere.

– Det er altfor mange som underviser som ikke har lærergodkjenning – og det er for mange som ikke har spesialisering. Det prøver vi å gjøre noe med, sier Gudmundsen.