Et enstemmig formannskap vedtok tirsdag at offentligheten skal få si sitt om Totalrenoverings utbyggingsprosjekt i kvartalet Storgata/Rektor Steens gate/Arbeidergata/Seminargata.

– Nå blir det som naboene krevde i sin tid. Jeg tror imidlertid at vi får gjennom prosjektet slik vi har planlagt det, alle de tidligere behandlingene har endt med godkjenning, sier Ole Vidar Furnes, prosjektleder hos utbyggeren.

FOR HØYT: Nabo Hanne Stenvaag mener at Ole Vidar Furnes (i midten) og Totalrenovering vil bygge for høyt og tett. Til venstre ser vi Stig Lægdene.

51 boenheter

Prosjektet omfatter totalt 51 leiligheter fordelt på åtte lavblokker langs Storgata/Arbeidergata, samt tre flermannsboliger i bakgården.

Det da sittende byrådet godkjente planene på utbygging i februar i fjor ved å gi dispensasjon fra kravet om reguleringsplan, til tross for omfattende protester fra naboene.

Seks ukers høring

Kommunen fikk etter hvert på pukkelen for å ha gitt dispensasjon. Ifølge fylkesmannen var planene for omfattende for IKKE å bli behandlet som en egen reguleringsplan. Dette krever altså en høringsrunde på seks uker – og til slutt en politisk behandling i kommunestyret.

– Vi håper at vi skal kunne påvirke politikerne og få fram vårt syn, sier Hanne Stenvaag, en av naboene som har kjempet mot prosjektet.

Kritiske naboer

Det er først og fremst omfang og utearealer som naboene er kritiske til. Ifølge dem vil bokvaliteten både for naboer og de nye beboerne bli forringet av at det bygges for tett og høyt – og at det åpnes for å bygge tre flermannsboliger i bakgården til blokkene.

Stenvaag og ektemannen Stig Lægdene er kritiske til at Totalrenovering har fått godkjenning i tidligere runder, til tross for at andre utbyggere er blitt underlagt strenge reguleringskrav.

FULGTE DEBATTEN: Stig Lægdene og Hanne Stenvaag (foran) og Ole Vidar Furnes fulgte debatten i formannskapet om utbyggingen av Storgata 164–168.

Må bygge tett

– Da vi bygde vårt hus for 15 år siden, ble det stilt strenge krav til hvordan vi skulle bygge. Totalrenovering på sin side har fått utnytte sitt areal til maks, sier Stenvaag.

Ole Vidar Furnes i Totalrenovering sier at utbyggingsprosjektet først blir lønnsomt om man får bygge flermannsboligene.

– De er forutsetningen for at det skal bli et lønnsomt prosjekt, ikke minst fordi vi har hatt byggestans i over ett år, sier han.

20.000 kroner dagen

Ifølge ham så taper Totalrenovering mellom 15.000 og 20.000 kroner om dagen på byggestansen.

Frem til nå har man tapt millionbeløp på ikke å få ferdigstille prosjektet.

Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen mener at dette er et ansvar som Totalrenovering må ta på egen kappe.

Han er glad for at det nå blir sendt ut en reguleringsplan på høring.

Kritisk til utemiljø

– Forhåpentligvis vil svakhetene i planen bli belyst i høringsrunden, sier han.

Han støtter Stenvaag og Lægdene i at utemiljø og arealkrav blir skadelidende av byggetetthet og byggehøyde.

– Jeg mener at det ikke vil bli tilstrekkelig bokvalitet for dem som skal bo der, sier Olsen.

Arbeiderpartiet støtter planene

Han møter imidlertid motbør fra Arbeiderpartiets Jarle Heitman.

– Dette er en fornying av et sentrumsområde som vi trenger, sier han.

Han tror ikke på at prosjektet blir stoppet eller endret i særlig stor grad etter høringsrunden.

– Fylkesmannen har ikke gitt stoppordre på bakgrunn av innholdet i planen, det materielle, men på bakgrunn av prosessen, sier han.

Reguleringsplanforslaget sendes nå ut på høring i seks uker, og skal opp til politisk behandling i høst.