De to Høyre-politikerne fremmet under mai-kommunestyremøtet et forslag om å opprette et samarbeidsorgan mellom kommunen, UiT, Studentsamskipnaden og Studentparlamentet.

Fremmet alternativt forslag

Istedenfor å stemme for eller mot forslaget, la samarbeidspartiene Rødt, SV og Arbeiderpartiet fram et alternativt forslag om saken, hvor de ber kommunen fortsette samarbeidet med UiT, og ber administrasjonssjefen om å få en ny sak til behandling i kommunestyret etter sommeren.

– Vi bruker masse tid på politikkutvikling, men så fort vi fremmer et forslag i kommunestyret, kommer Ap, SV og Rødt med et eget omskrevet forslag og tar æren for forslaget, sier Skjelmo.

– Hadde de istedenfor tatt kontakt med oss før møtet, kunne vi blitt enig om et tverrpolitisk forslag. Nå velger de heller å ignorere forslaget vårt, å selv ta æren for saken når vi tar den opp, sier en frustrert Bøe.

Politisk ukultur

De to Høyre-politikerne mener dette skjer gang på gang, og viser til at det samme skjedde da de fremmet et forslag om Tromsø Matsentral, hvor Høyre fremmet et forslag, men samarbeidspartiene vedtok et likelydende forslag med små endringer.

– Arbeiderpartiet, SV og Rødt kan begynne å fremme egen politikk. De sitter jo i møter med hverandre dagen lang, men det er ikke mye å se av resultater.

Bøe etterlyser diskusjon mellom partiene før forslagene legges fram i kommunestyret.

– Da rekker vi faktisk å nå tverrpolitisk enighet, som vi gjorde i bompengesaken. Men det er en uheldig utvikling å ta æren for andres forslag. Det er ufint og bidrar til å skape en politisk ukultur, sier han.

Uenig

Brage Larsen Sollund er gruppeleder i Arbeiderpartiet og avfeier kritikken fra Høyre.

– Vi prøver å samarbeider med Høyre og de andre partiene. Men det er vanskelig å få god tid til å behandle interpellasjoner, forslag som fremmes kort tid før kommunestyret. Hadde de heller fremmet private forslag som går gjennom komiteebehandling, hadde det vært enklere å bli enig sammen, mener han.

Sollund mener tvert imot at kulturen har blitt bedre i kommunestyret, ikke verre.

– Jeg har sittet tre perioder i formannskapet. Første periode nektet ordfører å la interpellasjoner stemmes over. Andre periode ble alle forslag fra opposisjonen stemt ned, og nå i tredje periode behandler vi forslagene. Det er et fremskritt.

– Det er irrelevant hvem som har «æren» for et forslag. Vi lukker ikke døra for Høyres forslag om et samarbeidsorgan med studentene og kommunen, men vil se det i en helhet, og vi vil få en ny sak til kommunestyret om dette etter sommeren, forklarer Sollund.

UFORSTÅELIG: Brage Larsen Sollund (Ap) mener den politiske kulturen i Tromsø er blitt bedre – ikke verre. Foto: Trond Tomassen