– Hjernen skrur på brannalarmen når det ikke brenner, sier psykolog Line Fristad som jobber hos Psykolog i Tromsø.

Frykt og angst er fysiologisk likt, og det er det samme som skjer i hjernen.

– Mens frykten er et overlevelsesinstinkt og en reaksjon på en konkret fare, er angsten en ofte overdreven reaksjon på en opplevd trussel, sier Fristad.

Oppsøk hjelp

Angstlidelser kan ha alvorlige konsekvenser for de det rammer. Noen faller ut av arbeidslivet og blir uføre.

– Det kan gå utover økonomi, familielivet, helsen og generell livskvalitet for den som rammes. For noen går det så langt at de ikke kommer seg ut av huset, sier Fristad.

Hun sier det er viktig å oppsøke hjelp hvis angsten går utover livskvaliteten.

– Du må vurdere i hvor stor grad angsten hemmer deg. Det er veldig gode prognoser ved behandling av angstlidelser, men den går ikke over av seg selv. Noen blir helt bra igjen, mens andre får angsten på et tolererbart nivå der de klarer å leve med symptomene, sier psykologen.

Rammer mange

For mange kan det være skamfullt å skulle snakke om angsten.

– Det har blitt mer åpenhet om det, men det er fortsatt vanskelig for mange å si hvordan de har det, sier Fristad.

Hun sier at flere av hennes klienter har fått positive reaksjoner når de åpner seg og forteller om angsten.

– Mange opplever at de dem åpner seg for selv sliter med angst, eller kjenner andre med angst. Sannsynligheten for at du kjenner noen med angst eller at du selv har hatt angst er veldig stor, sier Fristad.

Flere behandlingsmetoder

Det er mange måter å behandle angstlidelser på, og hva som fungerer best er individuelt. Angst kan blant annet behandles med medikamenter, samtaleterapi, eksponeringsbehandling. Kognitiv terapi er en blanding av de to sistnevnte.

– I samtaler brytes tankemønstre, mens du gjennom eksponeringsbehandling møter det du har angst for og reprogrammerer hjernen til å ikke lenger reagere med frykt i disse situasjonene, sier psykologen.

Andre metoder kan være selvhjelpsbøker, gruppeterapi eller selvhjelpsgrupper, som Angstringen.

– Dette er et godt supplement til annen terapi, og kanskje det eneste som skal til for noen. Det kan være fint å treffe andre i samme situasjon, sier Fristad.