Markedsdirektør Roger Karlsen er raskt frempå med å understreke at prosessen er i startgropen.

Forsøket på å få til et innsmett i Italia og Frankrike, foregår i nær kontakt med Innovasjon Norge. USA-kontakten derimot kom – bokstavelig talt – i kjølvannet av en skipsrute.

Fra Maine

I vinter var en delegasjon fra delstaten Maine i Tromsø. Besøket var en del av prosjektet som Rambøll-direktør Nils Arne Johnsen og rederiet Emiskip har gående rundt ruten mellom Tromsø og Portland.

Roger Karlsen forteller at bryggeribransjen i Maine var tidlig ute med mikrobryggeri. I dag er over 60 aktører i sving.

Har interesse

– Delstaten og Portland spesielt vil inn i det arktiske markedet. Årsaken er amerikanernes stor interesse for produkt fra nordområdene. Her falt blant annet blikkene på vårt Arctic Beer – et produkt som er midt i blinken for det amerikanerne jakter på.

I tillegg til Arctic Beer, var interessen også stor for Isbjørn, Nordlys- og Midnattssol-ølet – alle produkt med iøynefallende innpakning.

øltyper: Også Isbjørn, Nordlys- og Midnattssoløl er mulige eksportbrygg.

Ølmesse

Allerede nå er det klart at amerikanerne sender en stor container med 17.000 liter ulike øltyper til en messe i Tromsø i 2019.

– De ønsker å gjøre sine produkt kjente for oss. Det samme tiltaket ble gjort på Island i fjor, sier Karlsen.

Når det gjelder eksport av brygg til Italia og Frankrike, jakter Mack på gode samarbeidspartnere. I løpet av høsten skal en gruppe nedover for å skape kontakt.

Prøvd tidligere

– Vi har gjort et lignende fremstøt i det italienske markedet tidligere uten å lykkes. Denne gang har vi gjort hjemmeleksen – blant annet ved å hente inn opplysninger fra aktører i fiskerinæringen. Her har Halvors Tradisjonsfisk gode erfaringer fra Italia – noe vi benytter oss av.

Roger Karlsen presiserer at dette er en ressurskrevende prosess.

Et ekstra bein

– Eksport av øl vil gi oss et ekstra bein å stå på. I dag har verden veldig opptatt av nordområdene – nordlyset og midnattssol.

– Det samme går igjen i matveien – at ting er rent og dyrket i den kalde delen av verden. Dette er element vi ønsker å utnytte, sier Roger Karlsen.

perfekt navn: Mack har troen på at Arctic Beer blir å slå an på det amerikanske markedet. Nå er dialogen i gang med aktører i delstaten Maine.