Meslinger er en av de mest smittsomme barnesykdommene. I Norge har det vært få tilfeller av meslinger etter MMR-vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Denne vaksinen beskytter mot kusma og røde hunder i tillegg til meslinger. Men i Europa ser man nå flere utbrudd av meslinger, og dette gjør mange foreldre engstelige.

– Vi blir ringt av bekymrede foreldre som ønsker å vaksinere de yngste barna sine, sier helsesøster og avdelingsleder på Tromsdalen og Kroken helsestasjon, Gøril Ottesen.

Foreldre ringer helsestasjonen

I Norge får barn den første dosen med MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle, og den andre dosen ved 11 års alderen.

– Det er foreldre som har barn under 15 måneder som ringer oss. De skal ofte på ferietur til for eksempel Italia, og ønsker å vaksinere barnet før de drar, sier Ottesen.

Vaksinen kan gis til barn helt ned i 9-månedersalderen, men da må disse vaksineres på nytt etter de fyller 1 år i tillegg til den siste dosen når de er 11 år.

Bør vurderes: Overlege på Folkehelseinstituttet, Øystein Riise, anbefaler spedbarnsforeldre å vurdere å vaksinere barna dersom de reiser til land der det har vært meslingutbrudd. Foto: Heiko Junge

Italia og Romania

Folkehelseinstituttet anbefaler foreldre å vurdere vaksinen hvis de reiser til de mest utsatte landene.

– I Romania og Italia har det vært mange tilfeller av meslinger. Skal man reise hit kan det være veldig aktuelt å vaksinere barna. Reiser man til andre land er det en vurdering som må tas ut ifra hvor lenge man skal være borte og hvor man skal, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Øystein Riise.

– Hvis foreldrene og andre som reiser med barna er vaksinert er dette med på å hindre smitten i å spre seg til de minste, sier Riise.

Var forberedt

På helsestasjonen i Tromsdalen var de forberedt på å bli kontaktet av spedbarnsforeldre.

– Det har vært mye om meslingutbrudd i Europa på nyhetene, så dette var noe vi diskuterte på et internt møte. Vi merker at foreldre er mye mer på nå enn tidligere. Dette er en ny situasjon for oss, men det er overkommelig og vi har prøvd å imøtekomme alle som ringer, sier Ottesen.

Flokkbeskyttelse

Høy vaksinedekning blant befolkningen hindrer meslinger i å spre seg. I Tromsø er over 96 prosent av alle 2- og 9-åringer vaksinert, mens tallet synker til i underkant av 93 prosent for 16-åringer.

– Det er fortsatt noe vaksineskepsis, men vi ser mye mindre av det enn før. Vår generasjon har ikke sett sykdommen, og har heller ikke erfart hvor farlig den kan være, sier Ottesen.

Barn mest utsatt

Eldre personer, født før 1960, har ifølge Riise mest sannsynlig gjennomgått sykdommen, og er dermed ikke i faresonen for å få meslinger. De som er mest utsatt er barn som ikke er vaksinert og immunsvekkede.

– Immunsvekkede kan ikke vaksineres mot meslinger, sier Riise.