To av de mest omfattende sakene som skulle behandles i byutviklingskomiteen torsdag ble avvist av politikerne. I bompengesaken blir finanskostnader og driftskostnader 1,2 milliarder kroner høyere enn det vedtatte bompengeforliket.

I det nye vedtaket bes administrasjonen om å legge fram en handlingsplanen som blir liggende innenfor ei ramme på åtte milliarder, og at bompengeandelen ikke overstiger 3,5 milliarder.

– I formannskapsmodellen er det viktigere enn før at vi passer på at administrasjonen møter politikerens ambisjoner, særlig når det gjelder en sak som Tenk Tromsø. Saken vi får presentert må være innenfor ramma for saken vi behandler i kommunestyret. Det var ikke saken vi fikk presentert, både når det kommer til konkrete tiltak og kostnader. Jeg er trygg på at vi får tilbake en sak som møter de kravene, sier Ramberg.

– Dårlig

Også klima, energi og miljøplanen som ble forelagt komiteen ble sendt tilbake til administrasjonen.

– Planen dårlig. Den mangler en rekke ting, og tiltak er ikke utredet, sier Pål Julius Skogholt (SV).

Rødts Bendik Woie fremmet forslaget om å sende planen tilbake til administrasjonen. I tillegg burde kommunen involvere kompetansen som finnes i byen i form av frivillige organisasjoner og andre som kan bidra med en slik plan.

Woie og Skogholt etterlyst også at planen omfattet flere områder, som hvilke tiltak som kan gjøres i skolen, samt utslipp fra oppdrettsnæringa.

De får støtte av Høyres Øyvind Hilmarsen i deler av sin kritikk mot administrasjonen.

– Vi vil ikke ha en rekke uforpliktende tiltak som ikke er utredet. Vi vil ha konkrete tiltak i en slik plan som er ferdig utredet. Det er alt for uforpliktende å måtte få alle sakene tilbake til politisk behandling, sier han.

MISFORNØYD: Pål Julius Skogholt mener at klima, energi og miljøplanen fra administrasjonen ikke var god nok.

– Usaklig

Wim Weber er miljørådgiver og har koordinert arbeidet med miljøplanen.

– Det er skuffende, men ikke overraskende at planen ble sendt tilbake. Tingene de etterlyser er for omfattende. Kommunen har ikke kapasitet til å levere en sånn plan. Flere av argumentene fra politikerne var også usaklige. De drar inn momenter som ikke har noe med denne planen å gjøre.

Han skulle gjerne også levert en plan med ferdig utredede tiltak.

– Det hadde vært det beste, men vi har ikke kapasitet til å gjøre det i kommunen. Derfor foreslo vi heller å komme tilbake til politikerne med hvert enkelt tiltak.

SKUFFET: Miljørådgiver Wim Weber er skuffet over at planen ikke ble vedtatt.

Kvalitetskontroll

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg var ikke til stede i behandlingen, men sier hun tar med seg signalene fra politikerne.

– Vi vil se hvilke føringer som ble lagt i vedtakene av politikerne. Det skal sies at det er to ulike saker som har hatt ulike behandlingsmåter før de kom til komiteen. Tenk Tromsø og bompengesaken har en egen prosjektorganisasjon.

Steinveg har veien videre klar.

– Vi vil se på begrunnelsen og gjøre en jobb av bedre kvalitet til neste gang. Det var mange saker til behandling i komiteen denne uka. Det hender saker blir sendt tilbake. Det er bra, for politikerne skal være en kvalitetskontroll. Dette viser at vi har bevisste politikere.

– Wim Weber som har koordinert klimaplanen har sagt han er skuffet og mente politikerne delvis var usaklige. Har du noen kommentar til det?

– Det er ikke Wim Weber som legger fram saker til komiteen, det er det jeg som gjør.