Medisinprofessor Elisabete Weiderpass ved UiT og Kreftregisteret inntar bronseplass med sine 101,53 publikasjonspoeng, mens lingvistikkprofessor Antonio Fábregas ved UiT havner på fjerdeplass med 82,6 poeng.

Stor stas

Det er nettstedet Khrono som har publisert 100 på topplista over norske forskere som har flest tellende publikasjonspoeng. Lista er utarbeidet ved Institutt for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, med utgangspunkt i oppføringer i den norske forskningsdatabasen Cristin (Current Research Information System In Norway), basert på forskning de siste fem årene.

LES OGSÅ: Denne chipen kan revolusjonere medisinsk forskning (for abonnenter)

Det har ikke lykkes iTromsø å få kommentar fra Elisabete Weiderpass til hennes plassering, men til Khrono uttaler hun:

– Jeg setter stor pris på å være blant de forskerne som har publisert mest i løpet av de siste fem årene – ikke minst er det stas å være helt på topp blant dem som forsker innen medisin.

Fem på topp 100

Weiderpass er ikke like fornøyd med den lave kvinneandelen på topp 100-lista.

– Det er verdt å merke seg at det kun er 12 kvinner blant de 100 mest publiserte forskerne. Akademia bør finne ut mer om årsakene til hvorfor det er sånn, sier hun til Khrono.

LES OGSÅ: Innviet landets største superdatamaskin (for abonnenter)

UiT – Norges arktiske universitet er representert med fem forskere på topp 100-lista. I tillegg til Weiderpass og Fábregas, er James R. Lewis (nr. 12), Kenneth Ruud (nr. 74) og Carsten Nieder (nr. 84) på lista. Til sammenligning har NTNU i Trondheim 28 forskere på lista, mens 16 er fra Universitetet i Oslo, åtte fra Universitetet i Bergen, fem fra Universitetet i Stavanger og fire fra Universitetet i Agder.

«Effektiv og flink»

Rektor Anne Husebekk ved UiT gleder seg over plasseringene til UiT-forskerne.

– Dette er én av måtene vi blir vurdert på, og det er hyggelig å se at medarbeidere fra vårt universitet havner på lista. Elisabete Weiderpass er tilknyttet et godt miljø sammen med Eiliv Lund som forsker på kvinner og kreft. Hun har 20 prosent stilling ved UiT. Hun er en ekstremt effektiv og flink medarbeider som er kjempegod på å publisere. Jeg var ikke klar over at hun publiserte så mye, sier Husebekk.

FORNØYD: Rektor Anne Husebekk ved UiT gleder seg over at forskere ved UiT hevder seg så bra.

– Sier en slik liste noe om kvaliteten på forskningen?

– Ikke egentlig, men de som publiserer mye gjør det også godt kvalitetsmessig. Jeg har ingen grunn til å tvile på forskningskvaliteten.

Jobber med publisering

UiT-rektoren er ikke så veldig opptatt av å få flest mulig på topp 100-lista, men at forskningen kommer ut i verden.

– Jeg er opptatt av at det publiseres og at forskningen kommer til nytte globalt. Vi jobber systematisk med at der det er naturlig å publisere, blir det publisert. Noen medarbeidere har mange publikasjoner, andre har en del, mens noen nesten ikke publiserer.

LES OGSÅ: Unik helseapp sikret UiT-studentene Anna og Johan millionstøtte (for abonnenter)

Øverst på 100 på topplista over forskere som har generert flest publiseringspoeng (141,39 poeng) er tidligere forsker Hamid Reza Karimi ved Agder-universitetet, mens Terje Aven ved Stavanger-universitetet er på andreplass (127,11 poeng).