For noen år siden plasserte Tromsø kirkelige fellesråd skilt ved graver hvor festeavgiften ikke var betalt og hvor etterkommere ble oppfordret om å ta kontakt.

Mangler informasjon

Nå går kirkevergen litt mer diskret fram for å komme i kontakt med gravfestere. Et grått bånd med teksten «Kontakt kirkevergen 77 60 50 90» legges i disse dager rundt flere tusen gravsteiner.

– Vi har en brukbar oversikt hvem som eier festene, men en del graver, spesielt de eldre, mangler vi informasjon om, sier kirkeverge Nils Opsahl.

BÅND OM BØNN: Slik ser mange av gravstøttene ut på Tromsø gravlund etter at Tromsø kirkelig fellesråd har lagt bånd med kontaktinformasjon til kirkevergen.

LES OGSÅ: Trenger 1 million kroner for å få malt domkirka - ber folket om hjelp

Tilskrives

I fjor var første året fellesrådet tok i bruk båndene på gravlundene i distriktet, i år får gravsteder hvor festene har gått ut på Elverhøy gravlund, Tromsø gravlund og Tromsdalen gravlund disse båndene.

– Vi følger opp vinter og vår gravfester som har gått ut. Vi tilskriver festerne direkte og spør om de er interessert i å feste videre. Noen ganger er fester selv død og vi har ikke informasjon om hvem som eier det aktuelle gravstedet. Den eneste måten for å få eierne i tale er å merke gravene med bånd.

Trenger pengene

Målet med merkingen er å spore eierne av gravstedene hvor festeavgiften har forfalt. For Tromsø kirkelige fellesråd utgjør festeavgiften stor inntekter. Kommunen har bestemt at festeavgiften skal være 6.100 kroner for 20 år.

MANGLER INFORMASJON: Tromsø kirkelige fellesråd mangler informasjon om eierne til en rekke gravsteder hvor festeavgiften har forfalt til betaling.

LES OGSÅ: Internettleverandøren trodde Tromsø-kirken ble hacket – tallene var for gode til å tro (for abonnenter)

Fellesrådet mangler drøye 1,5 millioner i betalt festeavgift, de tilsvarer nesten 2.500 gravfester. Det er disse gravstedene som får bånd med bønn om å ta kontakt.

– Festeavgiften er en nødvendig inntekt for å ivareta gravlundene på best mulig måte. Vi har trang økonomi og den blir trangere hvis vi mister inntektene fra festeavgiften. Vi budsjetterte med fem millioner i festeavgifter i år, til neste risikerer vi å redusere det til 3,5 millioner kroner, sier Nils Opsahl.

MANGE BÅND: Rundt 2.500 gravsteder har fått slike bånd fordi festeavgiften ikke er betalt.

LES OGSÅ: Betaler pant for brukte gravlys

Fulle gravlunder

Tromsø kirkelige fellesråd har ansvaret rundt 36.000 gravsteder fordelt på 22 gravlunder i bydelene og distriktet.

– Vi har et stort arbeid når vi legger ut båndene på gravstedene. Vi regner med å være ferdig i løpet av 14 dager med de tre store, eldre sentrumsgravlundene. Vi ønsker henvendelser fra folk som vil si fra seg sine fester. Alle sentrumsgravlundene er fulle, og vi trenger sårt alle plassene vi kan få der. Frigjorte fester gir mulighet for at flere får plass, sier kirkevergen.