– Våren 2018 blir siste utlysning. Banken legger om sitt samfunnsengasjementsystem gjennom Gavefondet, Talentstipendet og Kulturnæringsstiftelsen. Det er forvirring i markedet på grunn av flere ordninger, nå skal banken lage et mer forståelig og enhetlig system, sier daglig leder Bjørn Erik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen.

LES OGSÅ: Disse får penger fra Kulturnæringsstiftelsen i Troms (for abonnenter)

Tusenvis av søknader

Siden Sparebanken Nord-Norge opprettet stiftelsen har 540 prosjekter mottatt til sammen 79 millioner kroner.

– Banken har tro på at kulturnæringene har egenverdi både for utøver og publikum. Det kommer til å bli viktig i forbindelse med det nye systemet som blir klart til høsten. Gjennom alle tusener av søknader vi har fått opp gjennom årene har vi et godt bilde av kulturnæringene i landsdelen, sier han.

Onsdag var Bjørn Erik Olsen klar med vårens tildeling hvor 6,6 millioner kroner går til kulturnæringsprosjekt innen film, scenekunst og tverrfaglige prosjekt i Nord-Norge og på Svalbard. Blant dem er Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) som får 300.000 kroner til utvikling av filmdistribusjon på flere plattformer.

Satser på filmdistribusjon

– De har fått 300.000 kroner før og har dermed får til sammen 600.000 kroner. Ambisjonen er å bygge seg opp som distributør av film, slik de gjorde med «Ishavsblod» i år. Det er store utfordringer om å nå ut med filmene som lages i nord, og hvis TIFF påtar seg rollen, er det bra, sier Olsen.

Ifølge TIFF-sjef Marta Otte har de hatt et forprosjekt på distribusjon, som de ønsker å fortsette med.

– Kjempefint at stiftelsen har lagt den første byggestein med denne bevilgningen. Nå kan vi jobbe videre med å få fullfinansiert prosjektet, skriver hun i en SMS.

Olsen trekker fram den lokalproduserte filmen «Oskars Amerika» som et eksempel på hvor viktig distribusjon er.

– Det er en fantastisk film som er blitt sett av altfor få.

Meropplevelser

Andre som kan glede seg over støtte er Sadio Nor Teater som får 150.000 kroner til prosjektet «MERopplevelser» hvor scenekunst og historiefortelling knyttes opp mot turisme og opplevelsesindustri.

– Ideen har utviklet seg over år etter at vi har sett hvordan reiselivsnæringen har utviklet seg til mer samarbeid og hvordan gjestene kan få meropplevelser gjennom teater og dramaturgi når der på nordlys- og hvalsafari og hundesledekjøring. Med disse midlene får vi også midler fra andre steder, sier prosjektleder Klaus L. Bergli.

Utstyrsleverandører

Prosjektleder Eirik Nicolai Heim i Crux Film får 250.000 kroner til infrastruktur/optikk for å serve filmproduksjon i Nord-Norge.

– Jeg ønsker å gi et lokalt tilbud som et bidra til filmbransjen i nord, sier Heim.

Også Sarah Schipschack i Polar Film Lab og Nathanaël Gustin satser på filmbransjen lokalt gjennom henholdsvis mulighet til å jobbe med analog film og tilgang til lydutstyr.

1. oktober går fristen ut for neste utlysning. Da er det musikk, litteratur og visuell kunst som får støtte.

Har planer

Ifølge Bjørn Erik Olsen får én av tre søkere støtte og medfører én av seks kroner det er søkt om.

– Det er rimelig god sjanse å få støtte sånn at man ikke skriver søknader i hytt og vær forgjeves.

LES OGSÅ: Denne fotoutstillingen skal møte turister hele sommeren

Olsen vil ikke røpe hva han har tenkt å gjøre når jobben som daglig leder i Kulturnæringsstiftelsen er slutt.

– Jeg har noen planer, sier en smilende Olsen.