Løpefesten som går av stabelen lørdag ettermiddag gjør at flere veier i Tromsø sentrum stenges. Blant annet vil Grønnegata fra Bispegata til Strandskillet være stengt fra klokken 16:30, mens hele Storgata blir stengt fra klokken 17:30, også for kryssende trafikk. Veiene vil være stengt til sent på kvelden.

Dette påvirker virksomhetene som har åpent i byen, deriblant pizzarestauranten Yonas.

– Det som skjer er jo at folk får problemer med å hente, og vi får problemer med å kjøre ut pizza, forteller Stig Fiske, daglig leder i Yonas.

– Tidligere har vi hatt muligheten til å kjøre gjennom Mack-krysset (Storgata/Peder Hansens gate journ.anm.). Løpet pågår ikke hele tiden, så det bør ikke være noe problem med å slippe biler forbi.

Taper penger

Fiske påpeker at Midnight Sun Maraton først og fremst er et positivt tiltak og bra for byen, men legger ikke skjul på at Yonas taper på løpefesten.

– Vi taper omsetning på denne dagen. Det er noe vi har gjort i alle år, og det må vi bare leve med.

Den daglige lederen ønsker ikke å estimere hvor mye de vanligvis tjener på henting- og bringing av pizza på en lørdagskveld, men avslører at de tjener mye.

– Vi snakker betydelige mengder. Mer enn halvparten av det vi selger blir enten hentet eller kjørt ut.

Pizzasultne må gå

Ifølge MSM selv, vil det ikke bli like lett for Yonas-kundene å hente pizzaene selv.

– Dersom noen skal hente pizza på Yonas, så blir de nødt til å parkere bilen og gå resten av stykket til restauranten, forteller Jan Schjetlein, løpsteknisk leder i Midnight Sun Maraton.

GÅ OG HENT: Jan Schjetlein, løpsteknisk leder i Midnight Sun Maraton, sier at hvis noen skal hente pizza på Yonas, så kan de ikke kjøre helt til restauranten. Foto: Robin Andersen

– Dårlig med parkeringsplasser

Med sentrale gater i Tromsø sentrum stengt fra og med lørdag ettermiddag, betyr også dette at antallet parkeringsplasser i sentrum minker.

– Vi anbefaler at alle som skal parkere i sentrum gjør dette i parkeringstunnelen og går derfra.

– Parkeringstunnelen har jo en grense på hvor mange biler den kan ta. Hva om den blir full?

– Nå er det jo generelt ganske dårlig med parkeringsplasser i sentrum, så det blir ikke store forskjellen. Samtidig så tror jeg ikke at parkeringstunnelen blir full.

– Det er nok noen som vil oppleve det som ubehagelig å kjøre i byen på grunn av at man ikke kan kjøre på de vante plassene, men når man klarer å stenge av byer som London, Paris og New York, så bør vi klare det i Tromsø også, sier Schjetlein og oppfordrer til å la bilen stå og helle ta buss eller taxi til sentrum.