– Uten gospelkoret er det langt fra sikkert at jeg ville ha kommet så langt som jeg har, sier Cecilia Karlsen.

Tromsøs nyeste stjernehåp ga nylig ut sin første plate etter utdanning ved Paul McCartney-skolen LIPA i Liverpool.

Søndag dukket hun opp for å være med og feire Kvaløya Barnegospels 20-årsjubileum og dirigent Gro Lillenes som takker for seg. Etter 19 år.

Gull verdt

– Det er så rått at hun har stått på i så mange år. Hun er helt fantastisk og jeg har alt å takke henne for, sier Karlsen som ikke lenger husker når hun begynte i koret, men at hun sluttet da hun var rundt 15-år.

– For meg var barnekoret gull verdt, ikke bare for det musikalske, men også for det sosiale. Og for selvtilliten man får ved å synge soloer og alle vennskapene, fortsetter Karlsen.

Følelsesladet stund

– Jeg husker særlig da vi overnattet i kjelleren på Ishavskatedralen. Da lekte vi gjemsel i lokalene.

Sandnessund menighet feiret Barnegospelen og Lillenes i forbindelse med en gudstjeneste i Sandnessund interimskirke og det ble en følelsesladet stund for mange.

Hovedpersonen selv fant en snedig strategi for å unngå tårene.

– I fare for å bli for emosjonell skal jeg gi dere kalde fakta.

Hundrevis av barn

Og de lyder, sånn anslagsvis: Hundrevis av barn i koret fra både Kvaløya, Tromsøya og fastlandet, 7–800 øvingstimer (ikke inkludert alle timene med forberedelser, øvingshelger og alt annet som har dukket opp), samarbeid med alle byens barnekor, konserter for så vidt forskjellige publikum som lastebileiernes landsforbund og biskoper og deltakelse på 90 programmer med NRKs "Ugler i mosen". For å nevne noe.

Helsearbeider

Pappabandet som backer opp selve barnekoret, hadde i hvert fall konklusjonen klar:

– Med tanke på alle helsefordeler det er ved å synge i kor, deriblant lavere blodtrykk som jo er viktig for oss som er kommet litt oppi årene, så er du jo reneste helsearbeideren.

For Cecilia Karlsen var det aldri tvil på hvorvidt hun skulle stille opp på dagens feiring og var svært glad for å få synge sammen med sitt gamle kor.

Overraskelser

– Koret har forberedt noen overraskelser til Gro. De skal bant annet synge "Har du fyr" for henne også skal jeg synge "The Rose" for henne. Det er den eneste sangen jeg kan spille på piano. For min del handler det litt om å ikke glemme hvor man kommer fra, sier Cecilia Karlsen.

Særlig når man har fått en så god start som det ungene i Kvaløya Barnegospel har fått. Takket være en kreativ ildsjel som dirigent.

– Og nå har jeg min egen elev som jeg gir privattimer i sang. Da tenker jeg ofte på det jeg har lært hos Gro, sier Karlsen.