Ragni Løkholm Ramberg ga før helga beskjed om at hun går av som komitéleder for byutviklingskomiteen.

Dette med bakgrunn i at hun skal starte i ny stilling hos en av Tromsøs største bolig- og eiendomsutbyggere – Totalrenovering.

Kommuneadvokaten har saken

Samtidig ble kommuneadvokaten satt i sving for å avdekke hvilke juridiske nøtter som må knekkes med tanke på karantenetid.

– I kommunesektoren mangler vi klare hjemler og retningslinjer. Derfor er det viktig at vi får en ordentlig og faglig gjennomgang, sier juridisk rådgiver i kommunen, Per Limstrand.

Alvarstein fikk karantene

FIKK KARANTENE: Tidligere byråd for byutvikling, Fremskrittspartiets Britt Hege Alvarstein, fikk ikke gå tilbake til sin gamle jobb i byggebransjen før etter et halvt år etter endt avgang.

I staten er reglene klare. Der regulerer den såkalte karanteneloven saken, og man har blant annet en karantenenemnd som kan pålegge politikere og høye statlige tjenestemenn og ledere opp til et halvt års karantene – dersom de går til virksomhet som er innenfor samme saksområder som de har jobbet med.

Kommunen mangler som sagt lignende lovbestemmelser.

Tromsø kommune var imidlertid i en lignende situasjon da avgått byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, inngikk avtale om karantene da hun skulle tilbake til sin jobb i entreprenørselskapet Einar Sørensen Maskinentreprenører.

Da fikk hun lønn i karantenetiden fra kommunen, og hadde forbud mot å jobbe for sin arbeidsgiver.

– Ryddig med karantene

– Jeg fikk seks måneders karantene fra min jobb. Det var det mest ryddige – jeg hadde jo altfor mye kunnskap om planer, saksbehandling og økonomi som byråd, sier Alvarstein til iTromsø.

Hun mener at det ville vært uheldig for kommunen om hun kunne bruke sin opparbeidede kunnskap fra byrådstiden for å skaffe oppdrag. Men det ville også slå ut negativt for arbeidsgiveren om det kunne sås tvil om at avtaler ble inngått på feil grunnlag.

– Kunne blitt et sponhelvete...

– For å si det på godt nordnorsk, det kunne blitt et sponhelvete ...

Hvorvidt det samme gjelder for Ramberg, mener hun er usikkert.

– Jeg kjenner ikke omfanget av kunnskapen eller den påvirkningskraften hun har som komitéleder, så det er en litt annen problemstilling enn da jeg gikk av som byråd, sier Alvarstein.

– Ramberg bør få karantene

Hun mener like fullt at Ramberg bør få karantene.

– Det vil som sagt være ryddig både for kommunen og hennes nye arbeidsgiver, sier hun.

Per Limstrand sier at avtalen med Alvarstein var en frivillig avtale om karantene.

– Vi har som sagt ikke klare retningslinjer for kommunale ledere, så karantene baserer seg gjerne på frivillige avtaler eller gammel sedvane, forklarer han.

Vil vente på kommuneadvokaten

Både Ramberg selv og ordfører Kristin Røymo henviser til kommuneadvokatens gjennomgang før de ønsker å ta stilling til saken.

Kommuneadvokaten fikk saken på sitt bord fredag, men har ennå ikke rukket å begynne arbeidet – og kan således ikke gi noen konklusjon ennå.

– Vi skal vurdere saken på oppdrag fra administrasjonen i kommunen, og vil trolig ha gitt en vurdering mot slutten av uka, sier kommuneadvokat Morten Hermansen til iTromsø.