Det viser en kartlegging kommunen har gjort av samtlige kunstgressbaner i kommunen.

Dette med bakgrunn i et vedtak som ble fattet i kommunestyret i januar.

Utredning om miljøpåvirkning

– Vi har gjort en utredning der vi har ønsket kunnskap om hva forskning sier om bruken av gummigranulat. Det viser seg at det er bedre å bruke andre typer granulater på kunstgressbaner, sier Bjarte Kristoffersen, avdelingsdirektør for næring, kultur og idrett.

Administrasjonen foreslår derfor at det gjennomføres et pilotprosjekt på en kommunal idrettsbane der man skal prøve å bruke et mer miljøvennlig granulat.

Miljøskadelig

– Vi har ennå ikke pekt ut en slik bane, men vi ønsker altså å teste ut bruk av annet enn gummi, sier Kristoffersen.

Gummigranulat fremstilles hovedsakelig ved at man kverner gamle bildekk til små kuler som brukes for å gjøre kunstgressbaner mykere og mer egnet til å spille fotball på.

Problemet med granulatene er at de spres utenfor banene – og at de til slutt havner i naturen og havet der det gjør skade.

Vil fase ut gummi

I forslaget fra administrasjonen – som kommunestyret skal behandle denne uka – går man også inn for at gummigranulat på sikt skal fases ut fra samtlige kunstgressbaner i kommunen og erstattes av andre typer masser.

– Det er et miljøaspekt i det hele, det er det. Vi foreslår derfor at alle som søker om støtte til kunstgressbaner i fremtiden må bruke mer miljøvennlige granulattyper, sier Kristoffersen.

Må ha oppsamlingssystem

Det vil også stilles krav til at de som får kommunal støtte har et system for å holde granulatene på banene.

– Spesielt når man brøyter banene så forsvinner mye av granulatet. Vi vil derfor stille krav om fungerende oppsamlingssystem av granulat, sier Kristoffersen.