Daglig leder i Remiks Husholdning AS, Morten Bangås, trekker fram flere livsfarlige hendelser under kverning av restavfall. Blant annet viser han til en eksplosjon med påfølgende brann rundt påsketider som følge av en gassbeholder.

Svart søppelsekk

– Alt tyder på at den aktuelle gjenstanden lå i en svart søppelsekk som vi ikke kjente innholdet i. I kjølvannet av den dramatiske hendelsen, hvor det sto om sekunder før noen ble skadet, har vi gjort endringer.

Bangås sier at Remiks raskt vil dele ut gjennomsiktige plastposer for lettere å kunne se hva de inneholder.

Vil bli sjekket

I en brosjyre som er sendt til alle byens husstander, gjør Remiks det klart at de heretter også vil kontrollere og åpne søppelsekker som er svarte.

– Det er sikkerheten til mannskapene som ligger bak. Vi har ingen å miste og er derfor nødt til å iverksette drastiske endringer.

Må tenke seg om

– Målet er å få folk til å tenke seg om før de kaster eksempelvis en gassflaske til primusen eller et Litium-batteri i søpla. Når dette havner i kverna, kan det få alvorlige konsekvenser. Spesielt er et batteri som tar fyr nesten umulig å slukke.

Her trekker Morten Bangås fram en ødeleggende brann eller i verste fall personskader.

Sto like ved

– Bare sekunder før siste uhell, sto to ansatte ved kontrollpanelet. Da det smalt, satt de i en hjullaster og en lastebil. Likevel merket de trykket fra eksplosjonen godt.

Bangås gjør det kjent at alt farlig avfall er gratis å levere inn.

– Da er det ingen vits i å kaste det i en plastsekk fremfor å levere det på en forsvarlig måte.

Tusen kilo

– På årsbasis kan en privat husholdning kaste inntil tusen kilo farlig avfall.

– Når vi setter alt inn på å håndtere dette riktig, tenker vi både på miljø, liv og helse.

– Antall ulykker som Remiks registrerer, begynner å bli farlig høyt. Parallelt øker faren for skade på bygninger, materiell og ikke minst personellet vårt, påpeker Morten Bangås.