Unge filmskapere fra 11 forskjellige land har denne uken jobbet i grupper for å bli ferdig til kveldens premierer.

Festivalsjef Hermann Greuel forteller at de har kommet i mål også i år.

– Dette er en festival som handler å jobbe sammen som team. Deltakerne er mellom 15–26 år og av forskjellig nasjonalitet, og blir satt sammen i tilfeldige grupper, sier Greuel.

NUFF har fulgt denne metoden siden starten i 2003.

– Det har naturligvis vært litt kommunikasjonsproblemer i gruppene, men det er helt normalt. Vi har gjort det sånn i 15 år, og alltid fått et resultat. Samtidig er prosessen viktigere enn resultatet, sier festivalsjefen.

FORNØYD: Mentor Stein Bjørn (til venstre) og festivalsjef Hermann Greuel mener NUFF er en talentsmie for filmbransjen.

Velfungerende

Filmskaper og skuespiller Stein Bjørn har vært en av mentorene denne uken, og er imponert over hvor velfungerende nye Tvibit har fungert for prosjektet.

Han forteller at gruppen ble ferdig i god tid før deadline.

– Fasilitetene her er veldig bra! Her har vi alt på en plass med både lydstudio, klipperom og kjempegod mat i kafeen, som er viktig når man jobber lange dager, sier han.

Det er andre gang Bjørn jobber med NUFF.

– Det er utrolig gøy å jobbe med ungdom som er så dedikerte og kunnskapsrike, og som har en sånn «drive», forteller Bjørn.

Bjørn leder en av fire filmgrupper. I tillegg er det en gruppe for VR-film og en egen filmmusikkgruppe, ledet av Jardar Alexander Westvik.

– Det er både stilig og unikt å kunne ha premiere med ny egenkomponert musikk, påpeker han.

DEADLINE: Jardar Alexander Westvik er ansvarlig for filmmusikkgruppen. Her to minutter før deadline sammen med danske Adrian Ising, som er deltar i VR-gruppen.

Knirkefritt

Eilif Bremer Landsend deltok på filmkurs allerede som 12-åring og deltok selv på NUFF i 2007. I år er han tilbake som mentor.

– Det har vært veldig kult, og jeg har faktisk lært masse selv, forteller regissøren.

– Hva har du lært?– Hvordan man får folk fra fire forskjellige kulturer til å jobbe sammen, sier Landsend.

Mentoren tar premièren med knusende ro, men mistenker at gruppen er litt nervøs for kvelden.

– Det har gått relativt knirkefritt. Det ble en «all-nighter» i går, men det er en del av sjarmen. Jeg forlot gruppa til seg selv klokken 01.00 i natt, og kom tilbake i morges. Da lå de på arbeidsrommet og sov, forteller han.