De to kommunene har, på Miljødirektoratets regning, engasjert det danske konsulentselskapet COWI. Selskapet har gjennomført en samfunnsøkonomisk analyse av nettogevinstene ved å sikre byene mot fremtidige klimautfordringer.

Klimautfordringene de har sett på er stormflo og ekstremregn.

3 områder spesielt utsatt

Det er ved vannkanten i Breivika, på Tomasjorda og på Strandkanten implementering av klimatiltak foreslås, da disse stedene ifølge rapporten vil ha størst kostnader knyttet til fremtidens klima.

Hvis kommunen gjennomfører de tiltakene som rapporten foreslår, vil vi kunne se til sammen ni kilometer med oversvømmelsesmur langs sjøkanten i de utsatte områdene.

Når det er sagt, sier rapporten at det kan finnes enda bedre tiltak enn de COWI har sett på.

Store gevinster

Det anslås at Tromsø uten å gjennomføre tiltak vil stå overfor klimarelaterte kostnader på rundt 2 milliarder kroner i løpet av de neste 80 årene. Ved å gjennomføre tiltak vil disse kostnadene, ifølge rapporten, reduseres med nesten 80 prosent.

Rapporten har anslått at implementering av murer eller diker vil koste 182 millioner kroner. For Tromsø kan de foreslåtte tiltakene dermed kunne gi nettogevinster på cirka 1,1 milliarder kroner i løpet av 80-årsperioden.

Omlegging av kloakk

Rapporten anslår at det også vil bli mer ekstremregn, noe som vil føre til økte skadekostnader. Omlegging av kloakksystem i utsatte deler av Tromsø foreslås som et tiltak, og vil kunne medføre en positiv nettogevinst på cirka 31 millioner kroner.

Tromsø kommune sier de kontinuerlig gjør tiltak i forbindelse med klimatilpasning, og at de nylig har opprettet et miljø- og klimakontor. Det nyopprettede kontoret har imidlertid ikke hatt tid til å sette seg inn i rapporten enda.

– Det er en interessant studie, og denne rapporten vil bli videreført av det nye kontoret, sier byutviklingssjef, Mette Mohåg.