Torsdag skrev iTromsø at bare 45 ungdommer i Troms har søkt på restaurant og matfag på videregående skole.

– Det er klart at bransjen selv må rekruttere ungdommer inn i bransjen. Ser man i Trondheim, så hadde de en økning på antall søkere til restaurant og matfag på 73,9 prosent. Det sier litt om rekrutteringspotensialet som vi ikke har sett. Det virker som om vi ikke har tatt rekrutteringen på alvor, forteller Petter Markussen, daglig leder i Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og reiselivsfag i Troms.

– Det er helt klart vårt ansvar å snu dette. Bransjen er nødt til å ta tak og vise seg fram. Dette er en av de store næringene i vekst, og det kommer til å fortsette og vokse i fremtiden.

– Trenger fagfolk

At bare 45 ungdommer ønsker å gå restaurant og matfag er urovekkende, ifølge John-Fredrik Solberg, daglig leder i Mathallen.

– Jeg synes det er veldig synd. Man ser jo at det er muligheter innenfor bransjen og mye kommer til å skje i årene fremover. Vi ser det på den økte nordlysturismen i byen, og at flere går ut og spiser på restaurant. Denne bransjen er i vekst og vi vil trenge flere og gode norske fagfolk, sier Solberg.

Forstår ungdommene

Samtidig skjønner Solberg at bransjen ikke er for alle og enhver.

– Jeg forstår på en måte problemet med ubekvemme arbeidstider, at det er et hardt yrke, og at det er vanskelig å velge studieretning når man er så ung. I tillegg kan det gå litt på sosial status. Å være servitør er ofte forbundet med noe man gjør ved siden av studier.

– I tillegg tror jeg foreldrene bestemmer litt hvilke studier barna deres skal ta.

MULIGHETER: John-Fredrik Solberg (t.h.), daglig leder i Mathallen, synes det er synd at så få ungdommer søker seg til restaurant og matfag, spesielt når bransjen er i vekst. Foto: Tom Benjaminsen

Fagbrev er ikke dårlig

Solberg tror også presset for å ha en høyere utdanning skremmer ungdommene vekk fra restaurant og matfag.

– Det vi ser innenfor hotell- og restaurantbransjen er at fagbrev er noe som man kan ha ved siden av, også tar man eventuelt en høyere utdanning etterpå. Folk tror at når man har tatt et fagbrev, så må man jobbe med noe innenfor det feltet resten av livet. Slik er det ikke. Man blir mye mer tilgjengelig med et fagbrev. Har man for eksempel et fagbrev og økonomiutdanning, så kan man raskt stige i gradene i hotellbransjen.

– Mister identiteten

Dersom søkertallene for restaurant og matfag fortsetter å holde seg lave i fremtiden, frykter Markussen det verste.

– Bransjen kommer til å bli utvannet, og Norge kommer til å miste sin identitet i forhold til våre mattradisjoner. I mange år har vi fått inn folk fra Sverige for å arbeide i bransjen, og nå kommer det også folk fra Latvia og Litauen. Hvis dette fortsetter, så må man enda lenger øst for å hente arbeidskraft. Nå har i tillegg svenskene begynt å reise hjem på grunn av kronekursen, sier Markussen.