Med laks og tørrfisk i bagasjen, drar tromsøgutten til andre siden av jorda for å konkurrere i Gourmet Young Master Chefs – Global Challenge.

Tøff utfordring

– Min tøffeste utfordring til nå, sier unge Matre, som til tross for sin unge alder både er norsk mester som elev og har bistått de mer etablerte i en rekke konkurranser.

Kjøkkensjef Gunnar Jensen på Mathallen har hatt 18-åringen under sine vinger i to og ett halvt år – det siste som lærling. Han har stor tro på at Jon Erlend Matre vil nå langt i Hong Kong hvor han skal lage en pålagt rett av svinecarré og to selvvalgte av tørrfisk og laks.

Et naturlig valg

– Jeg har vært interessert i og laget mat siden barndommen. Derfor var det naturlig for meg å velge kokkefaget. Etter to år i Breivika, er jeg halvveis i lærlingtiden. Så det er ikke lenge igjen før jeg står på egne bein, sier unggutten.

Om Hong Kong-konkurransen har han stor tro på at hans lokale råvarer vil slå godt an blant dommerne. En av disse er hans egen sjef, nevnte Gunnar Jensen.

Trent lenge

Unge Matre har trent lenge på de rettene han skal lage.

– Kineserne ga meg to valg – enten svinekjøtt eller melk som hovedingrediens. Her var valget enkelt. Retten skal jeg tilpasse med nordiske smaker.

– Hva angår fiskerettene, skal laksen serveres rå hvor små biter bindes sammen med aske.

– Tørrfisken skal grilles. På fatet blir det også tomatpasta, en eple- og løkpuré og bacon.

Falle i smak

Jon Erlend Matre har stor tro på at rettene skal falle i smak og satser på å nå finalen som går av stabelen neste i uke.

Gunnar Jensen sier at deltakelsen kom i stand etter at et kinesisk medieteam var på besøk på Mathallen. Etter en tid, kom invitasjonen.

Lærerikt

– I tillegg til utfordringene, blir dette en lærerik seanse for vår lærling. Selv om han skal konkurrere med kokker på opp til 36 år, vil hans valg av råvarer gjøre sitt, tror Jensen.