Planforslaget er for tiden ute til offentlig ettersyn, med frist for innspill 21. juli.

Større inngrep enn varslet

Ifølge saksutredningen er planen for nye E8 i Ramfjord i konflikt med kulturminnelovens bestemmelser.

– Planen er utvidet og omfatter et betydelig større inngrep i det helhetlig automatisk freda fangstanlegget enn det som ble varslet ved oppstart av planarbeidet, heter det.

Det pekes på at planen ikke er i samsvar med varslet planområde, og at det ikke er gitt varsel om utvidelse av reguleringsplanen. Dermed er ikke kulturminneforvaltningen gitt anledning til å komme med innspill til det utvidede planområdet.

Reist innsigelser tidligere

– Planen slik den nå foreligger viser et betydelig større inngrep i det helhetlige fangstanlegget. Utvidelsen av planområdet medfører at fangstanlegget blir berørt i en bredde på cirka 420 meter.

Både Riksantikvaren og Sametinget har tidligere reist innsigelser om at østre alternativ ville medføre brudd i det sammenhengende automatisk freda fangstanlegget for villrein, med 31 fangstgroper i system.

– Fangstanlegget kan være opptil 7.000-8.000 år gammelt, men de kan også være brukt opp mot 1500- til 1600-tallet i samisk sammenheng, heter det i saksfremlegget.

Løsninger

I fylkesrådssaken presenteres to ulike forslag til løsninger; enten at planen reduseres slik at en mindre del av fangstanlegget blir berørt, eller at planen fremmes uten vern av berørt del av fangstanlegget og enkeltminner.

Det er Riksantikvaren som har myndighet til å dispensere fra kulturminneloven, det vil si frigi kulturminner og sette vilkår for dispensasjonen.

– Det planforslaget som nå er til offentlig ettersyn, og den traseen som det ble meglet om i 2015, forutsetter begge fjerning av deler av fangstanlegget og må til formell dispensasjonsbehandling i Direktoratet for kulturminneforvaltning. Vårt alternative forslag må også behandles i direktoratet. Det vil imidlertid ikke ta lengre tid å behandle dette, heter det.