iTromsø skrev tidligere i uken om Knoll og Tott, som har sett seg nødt til å legge ned drift i sentrum. De er ikke alene om det, viser tall fra regnskapstall.no.

Dårligst siden 2014

Det har ikke vært flere konkurser i løpet av én måned siden juni i 2014.

– Juni er en tøff måned for alle, spesielt service- og utelivsbransjen, forteller regiondirektør i NHO Troms og Svalbard, Målfrid Baik.

I landet som helhet har det ikke vært en særlig unormal måned, hva gjelder konkurser. Baik er imidlertid litt usikker på akkurat hva som kan være årsaken til de mange konkursene i juni i Tromsø, men peker på at Tromsø i større grad kan være influert av studenter.

– Studentene har kanskje større betydning for næringslivet i Tromsø enn i for eksempel Oslo, som er en større by, fortsetter hun.

Hun sier det er bra at folk tør å satse, selv om det kan koste.

– Entusiasme, skaperevne og vilje er helt avgjørende for å holde samfunnet og næringslivet i gang, sier hun.

Skyldes mange nyetableringer

Avdelingsdirektør i avdeling for næring, kultur og idrett i kommunen, Bjarte Kristoffersen, forteller at konkursene er et resultat av mange nyetableringer de siste årene.

– Hvis du ser på tall fra SSB, så viser de at vi har hatt en stor vekst i antall nye foretak de siste 5–6 årene. Det er derfor naturlig at antall konkurser går opp nå, sier han.

– Når det er sagt, er det aldri hyggelig med konkurser, men vi ser også at ledigheten i kommunen er veldig lav, noe som kan skyldes at de konkursrammede blir absorbert av arbeidsmarkedet, fortsetter han.

Han peker på gjennomføringsstrategi for strategisk næringsplan 2017–202 som ble vedtatt i formannskapet 27. juni som et tiltak for å holde liv i entreprenørskapet i byen. Gjennomføringsstrategien foreslår blant annet å åpne kommunen for næringslivet for å finne bedre løsninger. De vil også utvikle et prosjekt på gründerøkologi i Tromsø for å bygge opp et bedre tilbud til gründere og entreprenører i byen.

– Ikke så mye kommunen kan gjøre

Ifølge Nils Peter Lundahl i Knoll og Tott er det for deres del ikke noen ekstraordinære årsaker til at de måtte melde oppbud.

– Det var rett og slett for høye kostnader og for lave inntekter. For oss var det ikke noe spesielt med juni, det er like lite morsomt å melde oppbud uansett hvilken måned det er, kommenterer han.

Han sier han ikke følger så nøye med på hva kommunen gjør, og er usikker på om de kan gjøre noe for de mange bedriftene som går konkurs.

– Jeg tror ikke det er så mye kommunen kan gjøre. Jeg tror heller det som kan hjelpe er bedre samarbeid mellom gårdseiere og leietakere. Det hadde vi, og det fungerte godt, avslutter han.

Hele året vært svakt

På samme tid i fjor hadde 29 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet, mens det i 2015 på samme tid var registrert 38 konkurser eller tvangsavviklinger. Hittil i år har 45 bedrifter slått seg konkurs eller blitt tvangsavviklet. Det har ikke vært flere konkurser i løpet av første halvår siden første halvår i 2009, i kjølvannet av finanskrisen.

Samtidig har det heller ikke vært færre nyetableringer på én måned (56) siden desember i 2013. Da er nyetableringer medregnet konkurs- og tvangsavviklingsbo, så de reelle tallene er enda lavere.