Hun fikk sin habilitet vurdert i forkant av at formannskapet behandlet Arctic Center-saken tirsdag. Det endte med at Aps vararepresentant steppet inne for henne.

Regner seg som inhabil

– Selv om vurderingen ennå ikke formelt er gjort når det gjelder Olavsvern, kommer jeg til å forholde meg som om jeg er inhabil. Det er overveiende sannsynlig at juristene og kommunestyret vil finne meg inhabil, sier Ap-ordføreren.

Kristin Røymo var forlover for Anne Marit Bjørnflaten da hun giftet seg med Olavsvern-medeier Gunnar Wilhelmsen i fjor sommer. Wilhelmsen er en av de største aksjonærene i Arctic Center.

– Hun har selv ønsket at habiliteten blir vurdert. Den vil bli vurdert før saken om asfaltfabrikken på Olavsvern kommer til politisk behandling, sier juridisk rådgiver Gry Dons i Tromsø kommune.

Nære relasjoner

Dons vil ikke forskuttere habilitetsvurderingen av Røymo, men ser ikke bort fra at konklusjonen blir den samme som tirsdag.

– Hun har så pass nære relasjoner til Anne Marit Bjørnflaten og Gunnar Wilhelmsen at det ikke er usannsynlig at vi lander på samme konklusjon.

Innlandet utviklingslag oversendte i mai et innbyggerforslag til kommunen for å få det administrative vedtaket om midlertidig asfaltfabrikk på Olavsvern behandlet i kommunestyret. 480 skrev under på at de ville at asfaltfabrikken og tungindustrien på Olavsvern, tungtransporten på Ramfjordnesveien og Innlandsveien, behandles politisk.

Trenerer saken

Etter at innbyggerforslaget ble sendt til kommunen 25. mai har utviklingslaget ikke hørt noe; verken fra ordfører, vareordfører eller administrasjonssjef, som brevet ble sendt til.

– Kristin Røymo trenerer saken. Det har vært to kommunestyremøter (31. mai og 21./22. juni, red.anm.) siden vi krevde saken behandlet. Vi hevder at Røymo ikke bare er inhabil med tanke på behandlingen av saken, men også i vurderingen om når saken skal opp, sier nestleder Øystein Sandøy Larsen i Innlandet utviklingslag.

Innen seks måneder

Ordføreren tilbakeviser at hun trenerer saken og at det vanligvis tar flere måneder før en sak kommer til politisk behandling.

– Saken fra utviklingslaget kom i mai og det er alltid saksbehandlingstid. Det er vanskelig å si hvor raskt saken kommer til behandling, sier Røymo.

Hun henviser til juridisk rådgiver Gry Dons om hvordan innbyggerforslaget håndteres.

– Innbyggerforslag behandles etter en egen hjemmel i kommuneloven. Den sier at en sak skal behandles innen seks måneder. Den ble registrert i kommunen 26. mai før jeg fikk den til behandling, sier Dons.

Behandles i august

Før saken kan komme opp i kommunestyret må den behandles i byutviklingskomiteen. Der var siste møte før ferien 8. juni.

– Vi hadde ikke sjanse til å få den på sakskartet i juni. Vi har nå bedt avdeling for bymiljø om saksopplysninger og fakta som vi skal bruke i saksbehandlingen.

Neste møte i komiteen er ikke før 17. august.

– Jeg legger opp til fra min hånd at vi skal rekke kommunestyremøtet 31. august, sier Gry Dons.