Selv om bankene har forskjellige metoder for sparing, ser de at ungdom blir mer og mer bevisst på egen økonomi.

– Vi har merket en markant økning i sparing, spesielt blant unge, forteller banksjef Martin Wangberg i DNB.

DNB lanserte for noen uker siden appen «Spare». En fjerdedel av de 165.000 som har tatt i bruk appen på landsbasis er mellom 20–29 år.

Daniel Hind fra Sparebanken Nord-Norge forteller at etter at de lanserte en ny type sparekonto for pensjonssparing, har folk i Troms spart 5,2 millioner kroner i pensjon.

– Flesteparten av dem som har tatt denne ordningen i bruk er i aldersgruppen under 30 år. Dette viser at unge er veldig bevisst på pensjon og økonomi, noe som er veldig bra, forteller han.

IMPONERT: Daniel Hind, leder for markedsavdelingen i Sparebanken Nord-Norge, er imponert over spareviljen til ungdom i Tromsø.

Sparer 700 kr i måneden

– Pensjon har jo vært et veldig dagsaktuelt tema de siste årene. Ved en undersøkelse vi gjorde i fjor, fant vi ut at bare tre av ti nordlendinger sparer til pensjonstiden sin, og at halvparten vet hva de vil få i pensjon. Denne trenden ser ut til å snu, sier Hind.

Nå melder han at ungdom i gjennomsnitt sparer 700 kroner i pensjon i måneden.

– De fleste i den alderen har råd til å investere en slik sum i måneden, spesielt fordi det er en såpass god investering i egen fremtid. Jo yngre en er når en starter med pensjonssparing, desto lettere er det.

«SPARE»: DNB har lansert en egen app hvor du kan samle alt som har med sparing å gjøre. Man kan blant annet sette opp sparemål eller regne ut pensjon.

Inngang i boligmarkedet

Wangberg er enig i at det er lurt å starte tidlig med sparing, men mener pensjon er lavt prioritert blant de unge.

– Bare fem prosent av ungdommen som bruker «Spare»-appen, sparer til pensjon. Derimot er det 49 prosent som sparer til bolig, og 22 prosent som sparer for å ha penger i bakhånd, sier han.

Banksjefen er likevel enig i at man må starte tidlig med sparingen.

– Det er mye vanskeligere å få boliglån nå, siden det er et krav på 15 prosent egenkapital. Spesielt her i Tromsø er det vanskelig å komme seg inn i boligmarkedet. Hvis du må betale leie der du bor, har du nesten ikke mulighet til å sette av penger til egenkapital. Det er en utfordring for ungdom i Tromsø, sier han.