Hurtigruten startet i april i år opp et program som heter "Young Explorers". Programmet gjennomføres på tre av Hurtigruteskipene, og er for barn mellom syv og 13 år. Formålet med programmet er å gjøre barn og unge mer miljøbevisste.

– Hver dag har ulik tematikk. Marin forsøpling er en av dem, og det skal gjennomføres minst en strandopprydning per tur, forteller produktkonsulent i Hurtigruten, Sigrid Mogård-Jansen.

Ryddig kyst og fine strender er viktig for Hurtigruten, og det er noe av grunnen til at de gjennomfører strandryddingene.

– Det betyr mye for Hurtigruten at det er ryddig langs kysten. Det er områder som vi seiler i, og derfor vil ta vare på, forteller hun.

Fant ikke strender

I forbindelse med at Lewis Pugh, UN Patriot of the Sea og ambassadør for Hurtigruten Foundation, var i byen skulle de gjennomføre en strandopprydding utenfor Tromsø.

Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort å finne strender med nærhet til Tromsø som trengte rydding.

– Hurtigruten hadde sammen med Boreal og Redningsselskapet en opprydning ved Sommarøya og Tussøya i mai, der vi fant 2.300 kg søppel, og basert på erfaring så trodde vi det kom til å være masse søppel, forteller hun.

– Men ifølge ryddeportalen, Bo Eide i kommunen og Redningsselskapet, så hadde de ingen gode tips til hvor det kunne ryddes nært Tromsø. Vi fant helt flotte strender, fortsetter hun.

Etter en samtale til havbruksstasjonen i Kårvika på Ringvassøya, fant de til slutt en strand der ute de kunne rydde.

Ikke friskmeldt

Selv om engasjementet i og rundt Tromsø ser ut til å ha vært stort, vil hun ikke bli altfor positiv.

– Jeg er kjempeimponert over Tromsø, og det viser en kjempedugnadsånd fra både private og bedrifter, men jeg vil ikke friskmelde Tromsø, forteller hun.

– Fisk og fugl dør fortsatt av mikroplast. Vi har vist at man kan kombinere kommersielt sammen med miljøfokus og vi oppfordrer andre bedrifter til også å ta ansvar, fortsetter hun.

Havets beskytter

Som en del av arrangementet ved strandryddingen i Tromsø, hadde de fått med seg en spesiell gjest. Lewis Pugh ble i 2013 utnevnt til UN Patron of the Oceans.

Han forteller at han er lidenskapelig opptatt av miljøet og er en sterk forkjemper for å holde havene rene. Det er ikke bare i Norge marin forsøpling er et problem.

– Marin forsøpling er et voksende problem over hele verden, sier han.

Ifølge Pugh, har marin forsøpling vært en viktig sak for FN de to siste årene. Han sier det er ulike måter land har tatt tak i problemet på.

– Det som er spesielt her, er at det er en bedrift som jobber sammen med lokale myndigheter, og får passasjerene med på laget, forteller Pugh entusiastisk.

Iskald fornøyelse: Lewis Pugh er kjent for å svømme i lave vanntemperaturer. For ti år siden, svømte han over Nordpolen. Da var det – 1,8 grader i vannet. Turen tok litt over 18 minutter.

Svalbard neste

Mandag går turen videre til Svalbard. Her skal han sammen med Hurtigruteskipet "Fram" gjennomføre en stor strandopprydning på Svalbards nordligste punkt.

– Alle passasjerene skal delta i oppryddingen, og Sysselmannen på Svalbard skal bistå. Alt blir filmet av Sky News, som lager en dokumentarfilm om sårbare økosystemer. Marin forsøpling kommer til å være et av fokusene ved denne filmen, forteller han videre.

I tillegg til å rydde strender skal han gjennomføre en svømmetur i det iskalde vannet. Kaldvannssvømming er han imidlertid ikke ukjent for. For nøyaktig ti år siden, gjennomførte han tidenes første svømmetur over den geografiske nordpolen.

– Det var en symbolsk svømmetur. Man burde ikke kunne svømme over Nordpolen, sier han.

Tre viktige grunner

Lewis Pugh kommer med tre viktige grunner til at det er viktig å bekjempe marin forsøpling.

– For det første, så dreper marin forsøpling dyr. For det andre, så vil mikroplast kunne bli spist av små fisk, som igjen blir spist av større fisk, og så spiser vi mennesker den fisken igjen. Så det vil være skadelig for oss også. For det tredje er Norge etter min mening det vakreste landet i verden. Vi må forsikre at vi holder kysten vakker, avslutter han.

Iskald fornøyelse: Lewis Pugh er kjent for å svømme i lave vanntemperaturer. For ti år siden, svømte han over Nordpolen. Da var det – 1,8 grader i vannet. Turen tok litt over 18 minutter. Foto: Sigrid Mogård-Jansen