Lange køer, svevestøv og mye tungtrafikk preger dagens bilde fra Breivika, over tverrforbindelsen og til Langnes.

– Disse områdene har noen av Nord-Norges største arbeidsplasser. Alle som kjører her daglig, vet at det ikke skal så mange flere biler til kryssene og rundkjøringene er overbelastet. Nye løsninger vil spre trafikken på en måte som får folk raskere fram dit de skal, og vil kunne gi et bedre bomiljø for dem som bor langs tverrforbindelsen, sier avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen ved Statens vegvesen i en pressemelding.

Statens vegvesen starter nå en detaljplanlegging, hvor resultatet skal bli en reguleringsplan for tunnel fra Breivika til Postterminalen, og en veistrekning derfra og under rullebanen, som Avinor ønsker å utvide sørover.

SVEVESTØV: Statens vegvesen mener at en ny tunnel vil redusere køer, svevestøv og mye tungtrafikk over tverrforbindelsen. Foto: Statens vegvesen

Det er ikke bestemt når det blir eventuell byggestart, men veivesenet regner med at utarbeidelse av en reguleringsplan ikke blir fullført før tidligst ut 2018.

– I planleggingsfasen som vi nå er inne i, blir det reservert areal. Så snart kommunestyret har vedtatt en ferdig reguleringsplan, som viser hva vi faktisk trenger for å bygge tunnelen og veiene i området, blir en del av dette arealet frigitt igjen. Da får næringslivet både i Breivika og på Langnes nødvendige avklaringer og kan utvikle seg videre i disse områdene. Det har samfunnsøkonomisk verdi, uansett når det eventuelt blir byggestart, sier Thorsteinsen.

Kommunen og veivesenet ønsker også innspill fra næringsliv, innbyggere og andre. Første mulighet for dette blir i slutten av august.