Arbeidet med T1-løpet ble avsluttet i september i fjor høst. Siden da har de jobbet på spreng med T2-løpet. Etter å ha gjennomført tester i hele juli, ser det ut til at det snart er klart til åpning av begge løpene igjen.

Slutten av august

Arbeidet med tunnelen har vart lenge, og selv om det nå ser ut til å gå mot slutten, er det ikke enkelt å si noe eksakt åpningsdato.

– Vi blir å gjennomføre tester i tunnelen ut august, og sannsynligvis åpne begge løpene i slutten av august, sier prosjektleder for Tromsøysundtunnelen, Eirin Blix.

– Å si en eksakt dato kan vi ikke gjøre før vi ser at den er ferdigtestet, fortsetter hun.

Det er mange usikkerhetsmomenter som gjør arbeidet med å estimere en åpningsdato vanskelig. Tunnelen har mye teknisk utstyr og mange signaler som skal «prate» sammen.

– Dette er en tunnel som er litt spesiell, siden den har to løp, og to løp som skal kommunisere seg imellom, forteller hun.

Hun er imidlertid klar på at det vil feires når arbeidet er helt ferdig.

– Det vil bli en markering, men det kommer vi tilbake til når vi vet når den kan åpne.

– Testingen har førsteprioritet nå, sier hun.

Ligger på budsjett

I motsetning til flere store vei- og infrastrukturforbedringer, ser tunnelarbeidet ut til å gå helt etter budsjettet.

– Vi ligger helt i henhold til det som var beregnet, forteller Blix.

De ligger altså på budsjettet kostnadsmessig, men det er ikke sikkert at prosjektet holder tidsmessig. Blix sier at prosjektet var estimert til å være ferdig sommeren 2017, og selv om sommeren begynner å gå mot slutten, har Blix fortsatt troen på at de skal rekke det.

– Sommeren varer jo tross alt til august, så vi har enda en stund igjen, sier hun spøkefullt.

Det har blant annet blitt etablert 7.000 meter med kabelgrøfter i grunnen for å tilrettelegge for infrastruktur i tunnelen. Vifter, ventilasjon, lys, strømforsyning og sikkerhetstiltak har blitt oppgradert. Nå er imidlertid grovjobben gjort.

– Det vi gjør nå er testing. Alt av kommunikasjon og utstyr som går inn der skal testes. Alt det materielle er ferdig, avslutter Blix.