Tromsøs første frisbeegolfbane ble opprettet under utbedringen av Charlottenlund, som var en del av Tromsømarkaprosjektet, og fikk høsten 2015 en splitter ny 9-hulls frisbeegolfbane.

Populært sørpå

Prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet, Henrik Romsaas, forteller at banen var noe av det første de sendte til landskapsarkitekten.

– Ganske tidlig i prosjektet ble vi gjort oppmerksom på at frisbeegolf var populært sørpå. Så vi hentet opp Sune Wentzel (tidligere norsk frisbeegolfutøver, journ.anm.) for å se på steder man kunne legge en bane, forklarer han.

Voldsomt populært

Det som for mange kanskje er en ukjent sport, har etter hvert blitt veldig populært blant byens befolkning.

– Jeg trodde i utgangspunktet at det ville være en litt sær aktivitet for få, men stort sett hver gang jeg er der oppe, er det folk på banen, forteller Romsaas.

At frisbeegolf har blitt populært, merkes på flere måter.

– Slitasjen på marka begynner å bli ganske stor. Man kan se at bakken er brun langs løypa, fordi der har det gått en masse folk, forteller han.

– Da jeg snakket med G-Max for en stund siden, sa de at de stadig vekk ble utsolgt for frisbeer, fortsetter han.

Oppstart av ny klubb

Nå er miljøet i Tromsø så stort at en egen klubb er i oppstartsfasen.

– Jeg var her og spilte i går. Da var det rundt 40 stykker på banen. Man måtte stå i kø på flere av hullene, sier Kurt Figenschau, styreleder i Tromsø Frisbeegolfklubb.

Han forteller at interessen har økt siden banen ble etablert for to år siden.

– Bare siden i fjor sommer har det vært en stor økning, forteller han.

– Det er bare å ta en telefon til XXL, som selger diskene. I fjor solgte de flere tusen disker. De ble utsolgt for disker i fjor sommer, fortsetter han.

I fjor sommer så de derfor nytten av å opprette en egen klubb. Klubben er dannet, men har ikke blitt offisiell helt ennå.

– Vi sendte inn søknad til idrettskretsen, men fikk beskjed om at vi måtte sende elektronisk. Så vi gjorde det, men har foreløpig ikke fått noe svar, forteller han.

Alle er velkomne

Sporten har på kort tid blitt veldig populær. Figenschau sier det er god plass til alle som vil bli med i den nyoppstartede klubben.

– Det er bare å melde seg inn i klubben. Vi har en Facebookgruppe, som folk kan melde seg inn i.

Han er full av lovord om sporten.

– Det som er så fint er at man får vært ute og luftet seg, man trenger ikke nødvendigvis å ha drevet med noen idrett før, og det er en ganske billig sport. Man trenger bare to frisbeer. Én mid-range og én putt. Man behøver ikke driver på denne banen, sier han.

Sikkerhetsutfordringer

Han er imidlertid litt bekymret for at frisbeer kan komme til å treffe folk som benytter seg av Charlottenlunds andre fasiliteter.

– Hvis det er noen som ikke har så god kontroll på frisbeen, kan den treffe noen i hodet i veldig høy fart. Det kan være farlig, forteller han.

– Derfor sier jeg at alle skal bare dra å spille, men vær litt forsiktig når du kaster, påpeker han.

Minner om golf

Frisbeegolf er, som navnet kanskje indikerer, en type golf. Her har man byttet ut golfballer med frisbeer og hull med kurver. Målet er det samme: Å få frisbeen opp i kurven på så få kast som mulig. Det finnes egne frisbeer lagd for frisbeegolf, og disse frisbeene er lagd for ulike formål, for eksempel drive, mid-range eller putt. Poengsystemet er likt som i vanlig golf.

Hvis du tror du har et talent, og vil prøve å sette banerekord, kan Figenschau melde om at den uoffisielle banerekorden er åtte under par.