Harald Zwart sin nye, norske storfilm om krigshelten Jan Baalsrud kommer på kino 25. desember i år. Der kan man se Zoe Winter-Hansen (13), Frida Henriksen Sørbøe (14) og Mathilde Henriksen (25) fra Tromsø i aksjon. Jentene spiller henholdsvis Dina Pedersen, Olaug Ildrupsen og Agnete Lanes, som på ulike måter hjalp Baalsrud med å flykte fra tyskerne.

Første gang på film

Jentene fremstår, og prater om filmen, som rutinerte filmskuespillere, men ingen av dem har erfaring fra film eller produksjoner av slik størrelse. De har alle tre bakgrunn fra teatermiljøet.

– Jeg og Frida har spilt en del på Hålogaland Teater, sier Winter-Hansen.

Å spille i film og teater er imidlertid ikke det samme, ifølge Winter-Hansen og Sørbøe.

– Det er stor forskjell på å spille teater og film. På teater på man ha store bevegelser og ofte snakke veldig høyt, men på film kan man gjøre bevegelsene litt mer diskret, forteller jentene.

Der de to yngste jentene driver med dette på si, er det yrket til Henriksen, som har en bachelor i teater fra Høgskolen i Volda.

– Jeg har jobbet som frilanser og gjort en del jobber for lokale produksjoner, men dette er den desidert største produksjonen jeg har vært med på, forteller hun.

Kulda var utfordrende

Skuespillerspirene forteller at filmen er lagd så virkelighetsnær som mulig.

– Harald (Zwart, journ.anm.) var veldig tydelig på at dette ikke skulle være en remake av "Ni liv". Den var mer en fiksjon av sannheten. Harald har hatt fokus på å lage det så nært til den faktiske historien som mulig, forteller Henriksen.

At de har gjort det så likt virkeligheten som mulig, gjorde innspillingen til tider utfordrende. Selve flukten til Baalsrud skjedde på vinteren, så innspillingen, for jentenes del, ble lagt til februar og mars.

– Det var kjempekaldt, forteller Sørbøe.

– Under strømpebuksa hadde jeg fire longser, utbryter Winter-Hansen.

– I tillegg til at det var kaldt, så begynte det å snø mens vi spilte inn. Jeg skulle ro en båt i tillegg, noe som var ganske utfordrende, forteller Sørbøe.

Også for Henriksen var kulda den største utfordringen. Hennes scener ble spilt inn i februar i indre Troms.

– Det var temperaturer ned mot 30 minusgrader, forteller hun.

– Men jeg synes det var veldig bra at det var så kaldt, for da fikk man et innblikk i hvor kaldt det faktisk var for Baalsrud, der han lå, fortsetter hun.

Fulle av skryt

Selv om de til tider var kalde, er de fulle av lovord om produksjonen, de andre skuespillerne og regissøren.

– Harald Zwart var kjempemorsom, sier Winter-Hansen og Sørbøe.

– Han var veldig energisk. Jeg hadde gruet meg litt fordi det er så stor produksjon, men når man først møter ham i en sånn situasjon så blir det veldig menneskelig. Man blir ikke starstruck for man er liksom kolleger, påpeker Henriksen.

De forteller at de ble godt tatt hånd om av produksjonsteamet, som passet på at de alltid var varme og at de ikke kjedet seg under de lange innspillingene.

– Vår innspillingsdag varte fra morgenen til klokken 23 på kvelden, forteller Winter-Hansen.

Hun og Sørbøe minnes det første møtet de hadde med Thomas Gullestad, som spiller Baalsrud i filmen.

– Det var en scene der han nettopp hadde kommet opp av sjøen, og det var skikkelig kaldt ute. Han hutret og frøs, og vi tenkte at han må jo være skikkelig kald. Men så roper Zwart "kutt", og så bare skrur han det helt av og sier "Hei, jeg heter Thomas", forteller jentene lattermildt.

Store forventninger

Jentene skryter hemningsløst av filmen, og sier den kommer til å bli kjempebra.

– Alle må dra å se den, bryter de ut.

– Jeg tror absolutt den blir helt sinnssykt bra, sier Henriksen.

– Kritikerne har sikkert alltid noe etterpå, men for oss her oppe i nord, er det så artig å kunne se lokale bilder og natur, fortsetter hun.

– Det var jo lokale folk som deltok, så det er artig at folk kanskje kan si at de kjenner, eller er i familie, med noen som blir spilt i filmen, fortsetter Sørbøe.

I tillegg til Zoe, Frida og Mathilde, har Tiril Holte Hartgen, Ragna Schwenke og Kristine Hartgen, med tilknytning til Tromsø, roller i filmen.