iTromsø skrev 28. juni at flere av sentrumsbutikkene vis-à-vis Rødbanken og Kirkeparken så betydelig nedgang i inntektene som følge av det ekstensive gravearbeidet i Storgata. For Knoll og Tott ble arbeidet nådestøtet for den 17 år gamle bedriften, som i slutten av juni stengte dørene. Nå er imidlertid støpearbeidet utenfor butikkenes inngangsområder for det meste unnagjort og fortauet åpnet igjen. Likevel svikter kundene.

– De som jobber ute i gata gjør alt de kan for oss, men det er ikke nok. Arbeidet har tatt veldig lang tid og kundene uteblir, sa daglig leder Ann Torill Føreland hos No. 66 i juni.

iTromsø snakket mandag med tre av de andre butikkene på samme rekke, deriblant gullsmed Elin Wintervold hos Wintervold. Hun forteller om tunge måneder etter at bygningsarbeidet startet.

Mest utsatt

– Det har naturligvis vært betydelig mindre kunder. Vi trekker inn turistene ved å ha utstillinger i vinduene, men nå aner de ikke hva vi driver på med, sier Wintervold.

Wintervold er nok den butikken som er mest utsatt for øyeblikket ettersom de ikke har ferdsel rett utenfor vinduene.

– Jeg synes det er veldig synd at vi er den eneste butikken uten fast dekke utenfor lokalet. Det føles ut som at vi er den butikken som har blødd mest for dette prosjektet.

Hun vil likevel ikke svartmale hele prosjektet.

– Jeg vil på ingen måte være negativ ovenfor prosjektet, men det er kanskje litt på dette med måten det blir gjort på. Mye kunne vært gjort annerledes. De kunne kanskje hatt større forståelse for det vi holder på med, og dermed prøvd å begrense tapene våre økonomisk.

Går kraftig utover omsetningen

For prosjektet har Wintervold virkelig merket på økonomien.

– Det er snakk om betydelige økonomiske tap som går kraftig utover omsetningen, sier hun og sukker.

Hun slår samtidig et slag for sentrum.

– Det er en myte dette med at det ikke går an å drive godt i sentrum, for det går virkelig. Jeg har bestandig hatt ståltro på sentrum. Sentrum er selve sjela i byen.

– Dermed er det litt kjipt å være negativ, men vi blør virkelig i denne perioden, sier hun.

– Verre enn man så for seg

Jacob Friis lider ikke like mye, men merker likevel bygningsarbeidet godt på økonomien.

– Vi tenker at vi bare må stå den av, og håpe at det til slutt ikke vil gå for hardt utover omsetningen, sier Annichen Friis-Sandnes

– Det er veldig vanskelig å si akkurat hvor mye det påvirker salgene i butikk, men alt i alt har vi nok hatt en del mindre trafikk enn i fjor, legger hun til.

Hun må innrømme at det ikke ble helt slik hun så for seg.

– Vi har jo vært med på prosessen i forkant av byggearbeidet, men når man først står i det er det kanskje litt verre enn man i utgangspunktet så for seg, forteller Friis-Sandnes.

Slipper billigere unna

Hun ser likevel lys i enden av tunnelen.

– Det kommer til å bli utrolig bra til neste år, så vi er ikke helt deprimert. Vi ser fram til at det blir ferdig og fint, og håper at det vil bidra til at det blir mer attraktivt å komme til sentrum å handle, sier hun.

En bedrift som har sluppet litt billigere unna er Chasing Lights som ligger mellom Møysalen og No. 66. Bedriften som spesialiserer seg på sightseeingturer i området åpnet i september i fjor.

– Siden vi åpnet så nylig, er det vanskelig å sammenligne med noe. Vi hadde en veldig dårlig periode da det var svært vanskelig å komme seg fram til butikken vår. Vi hadde én dag hvor vi bare solgte én magnet og ett postkort, og det svei for økonomien. Men vi har fått en enorm økning nå når gangfeltet er flyttet over på vår side, sier Thomas Hunger, eier av Chasing Lights.