Finnmark, Troms og Sogn og Fjordane ble inkludert i en nasjonal utvidelse av TT-ordningen (tilrettelagt transport, journ.anm.). Troms får da tildelt 13 millioner kroner årlig til transport, og fikk da 6,5 millioner til andre halvdel av 2017. Disse pengene vil nå ikke være klar til bruk før tidligst 14. august, altså vil de som er avhengig av slik transport gå glipp av minst én og en halv måned.

Ruget på brevet

– Samferdselssjefen i fylkeskommunen, Bjørn Kavli, skal ha fått dette brevet 4. juli, og det ble ikke sendt videre til saksbehandler før 9. juli. Dermed har han ruget på brevet i nesten én uke, og da har de fleste i kommunen dratt på ferie. Det er en helt jævlig følelse, sier styreleder i Troms fylkeslag av Norges Blindeforbund, Arne Eriksen.

Han har forståelse for ferieavviklingen, men mener dette burde vært løst på en bedre måte.

Må sitte i ro hjemme

– I søknaden til departementet skriver fylkeskommunen at de skal få tildelt midler videre til brukerne umiddelbart, og at ordningen skal kunne tas i bruk snarest. Da er det veldig synd at de ikke klarer å følge opp på hva de lover. Det her går kun utover de funksjonshemmede i regionen, sier Eriksen.

Og ifølge styrelederen skaper denne forsinkelsen store problemer for dem som trenger det.

– I mellomtiden må brukerne rett og slett sitte i ro hjemme. Eller bruke egne midler om de i det hele tatt har mulighet til det. Det er enormt surt for dem, forteller han.

– Skuffet og forbannet

Til intervjuavtalen med iTromsø har Eriksen tatt med seg en av brukerne, Roger Rise.

– For å kunne møte deg her i dag måtte jeg bruke i underkant av 400 kroner. En tur med taxi koster såpass mye, påpeker Rise.

Det som var en enorm glede for nesten en måned siden har blitt et stort irritasjonsmoment.

– Vi har flere brukere som spør oss nesten daglig om når de kan begynne å benytte tilbudet. De begynner naturligvis å bli svært frustrerte, sier Eriksen.

– Vi er skuffet og forbannet. Dette er helt unødvendig. Det ville ikke krevd så mye siden fylkeskommunen har datalister med hvor mye hver bruker trenger, og de kunne bare ganget det med 100 for å finne ut hvor mye hver bruker skal ha, sier han.

DERES ANSVAR: Arne Eriksen mener det er fylkeskommunen sitt ansvar å ha arbeidskraft til stede som kan sørge for at de får pengene. Foto: Håkon Steinmo

Ferieavvikling skaper problemer

Ettersom Bjørn Kavli er på ferie har ikke iTromsø fått kontakt med han, men saksbehandler i denne saken, Claudia Pedersen-Ibarra, ga en forklaring på hvorfor dette har gått så tregt.

– Jeg fikk brevet i forrige uke, men jeg kom fra ferie tirsdag, og har hatt ferie i fem uker. Jeg forstår veldig godt at de vil ha pengene så fort som mulig, men dette kunne ikke vært gjort raskere på grunn av ferieavvikling i kommunen, sier Pedersen-Ibarra.

Fellesferien for fylkeskommunen er ikke det eneste som skaper problem i denne saken.

– Jeg vet at hun som jobber i Rogaland Taxi, altså de som skal sette inn disse pengene på kort, har også ferie. Det er det som er, de fleste har fellesferie. De som ordner dette med pengene må ha god tid, for budsjett skal også godkjennes. Dermed er det veldig beklagelig at dette kom nå midt i fellesferien.

Deres ansvar

– Vi gjør så godt vi kan, forsikrer hun.

Til tross for oppklaringen, er ikke Eriksen tilfreds.

– Vi er likevel forbannet når de har i forkant forklart at pengene skulle komme umiddelbart. Da er det deres ansvar å ha arbeidskraft til stede som gjør at de skal få dette unna når de har lovet at det skal bli klart. De har rett og slett lovet noe de ikke er i stand til å holde, sier Eriksen.

– De har altså bevisst sørget for å ikke ha arbeidskraft når dette skulle gjøres, for jeg antar at ferieavviklingen er bevisst, legger han til.